Opada vam kosa? Ovo je sigurno jedan od razloga…

Opadanje kose je sasvim prirodna stvar. Dnevno gubimo od 50 do 100 dlaka sa glave, ali ako primetite da vam nedostaju gušće vlasi kose, možda imate neki problem.

Nedostatak proteina je jedan od razloga za opadanje i prestanak rasta kose, ili čak i promenu boje vlasi.

Nedovoljno gvožđa u organizmu takođe izaziva opadanje kose. Žene između 19. i 50. godine treba da uzimaju 18mg gvožđa dnevno, a starije 8 mg. Tablete gvožđa nemojte užimati na svoju ruku pre konsultacije sa lekarom, ali svojoj svakodnevnoj ishrani možete dodati namirnice bogate ovim mineralom. To su školjke, soja, sočivo, spanać.

Stresne životne situacije, poput bolesti ili smrti voljenih osoba mogu dovesti do gubitka kose, čak i nakon nekoliko nedalja od tog nesrećnog događaja. Opadanje kose u ovom slučaju najčešće nije trajno, ali najpre se morate rešiti stresa.

Jake hemikalije koje nanosimo na kosu i kožu glave, kako bi ispravili ili ukovrdžali kosu, možda vam izgledaju lepo, ali vrlo su štetne za vlas kose. Kako bi sprečili gubitak kose izazvan ovim putem, treba kupovati prirodne proizvode, koji nisu napravljeni od 40 različitih sastojaka. A možete pokušati i da sami pravite maske za kosu.

Ako ste se upravo porodili, možda ste primetili da se, pored izgleda vašeg tela, promenio i kvalitet kose. U trudnoći se povećava nivo estrogena, koji sprečava gubitak kose. Međutim, nakon porođaja, počnete da gubite kosu koja je trebalo da opadne u drugom stanju. Za ovaj gubitak kose ne postoji rešenje, samo treba znati da će se vremenom stvari vratiti u normalu.

Problem sa štitnom žlezdom takođe utiče na gubitak kose. Štitna žlezda reguliše mnoge važne funkcije u organizmu, poput menstrualnog ciklusa, otkucaja srca i temperature tela. Ukoliko ova žlezda radi previše ili premalo, to može dovesti do opadanja kose i drugih simptoma, a ukoliko ih primetite, odmah se obartite lekaru.

Novi lekovi koje ste počeli da uzimate, naročito oni za regulisanje krvnog pritiska, mogu da izazovu gubitak kose. Zbog toga je važno da dobro pročitate uputstvo koje stoji na leku, a ukoliko dođe do promena, obavezno konsultujte lekara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gubitak kosekosaopadanje kose
Komentari (0)
Dodaj komentar