Opijanje u ovim godinama ugrožava vaše – pamćenje!

Istraživanje objavljeno nedavno u časopisu Alcoholism: Clinical & Experimental Research pokazalo je da itekako postoji veza između opijanja u adolescentskim danima i pamćenja i učenja.

Problem se krije u tome što mozak u tom razvojnom dobu čoveka još uvek nije do kraja razvijen. Učestala izloženost mozga alkoholu u adolescenciji uništava njegove sinapse, koje će vam kasnije i te kao biti potrebne.

Trend konzumacije alkohola kod mladih stalno je u porastu, a na to ukazuju i mnogobrojna istraživanja kako u svetu tako i kod nas. Prema poslednjim istraživanjima Evropske komisije, svaki peti stanovnik Evropske unije star između 15. i 24. godine redovno i prekomerno pije alkohol, prenosi sajt pharmamedica.rs.

U Srbiji, prema istraživanju Instituta za zaštitu zdravlja Batut, oko 50% mladih povremeno pije alkoholna pića, 20% se povremeno opija, a njih 7% redovno pije. Istraživanja Batut-a pokazuju i da se u proseku prvo pijanstvo u Srbiji doživljava sa 13,5 godina, a najkasnije u 20. godini života. Znaci zavisnosti prosečno se javljaju oko 21. godine, dok na lečenje mladi dolaze između 25. i 27. godine. U Beogradu, od ukupnog broja lečenih alkoholičara, skoro polovinu čine mladi do 30 godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

opijanjepamćenjeučenje
Komentari (0)
Dodaj komentar