Oporavak od operacije kile

Laparoskopska operacija kile veoma je rasprostranjena u svetu, mada se kod nas još uvek ne izvodi u velikom broju slučajeva. Jedno istaživanje u SAD pokazalo je da oporavak posle ove operacije nije tako brz i jednostavan kako je većina pacijenata očekivala.

Operacija kile podrazumeva zatvaranje procepa koji se formira u mišićnim zidovima stomaka. Ova operacija se preduzima da bi se odstranio bol kod pacijenta ili sprečio prolaz nekih organa (creva) kroz taj procep, što može izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije.

U novije veme veliki broj ovakvih operacija obavlja se laparoskopski tako što se intervencija u trbuhu vrši specijalnim insrumentima kroz 2-3 mala otvora na stomaku. Intervencija je minimalno invanzivna i sa veoma malo bolova za pacijenta. Obično se pacijenti posle laparoskopske operacije žučne kese vrlo brzo oporave, pa mnogi očekuju da i posle operacije kile oporavak bude tako brz i lak.

Istraživači u Americi ustanovili su da je veliki broj pacijenata posle laparoskopske operacije kile očekivao brz i „potpun“ oporavak za 7 do 10 dana, a da se kod mnogih u stvari bol i umor zadržao i posle tog vremena.

Dr Julijana Bingener-Kejsi, hirurg gastroenterolog sa Klinike Mejo u Ročestru, izjavila je da je kod mnogih pacijenata verovatno postojalo predubeđenje da je posle laparoskopske operacije kile oporavak veoma kratak i bezbolan, pa su pacijenti bili prosto razočarani kada su se susreli sa realnom situacijom.

Istraživači su ispitivali „kvalitet“ života većeg broj operisanih pacijenata 18 nedelja nakon operacije i ustanovili da je svima trebalo u proseku više od 7 dana za oporavak, a nekima i nekoliko nedelja. Kada su upoređivani rezultati, ustanovljeno je da je ženama potrebno duže vreme za oporavak u odnosu na muškarce, kao i osobama mlađim od 60 godina.

Inače, laparoskopska operacija kile spada u savremene hirurške operacije i oporavak je znatno brži i bolji od „klasične“ operacije, a moguće komplikacije su mnogo ređe. Samo u SAD se godišnje izvrši oko 90.000 laparoskopskih operacija kile.

Na osnovu navedenih rezultata, istraživači napominju da lekari ubuduće treba detaljnije da objasne pacijentima šta će ih čekati posle operacije i da nemaju preterana očekivanja, kako se posle ne bi razočarali što se osećaju umorno ili što osećaju još neko vreme bolove.

Rezultati ovih istraživanja objavljeni su na godišnjem sastanku endoskopske hirurgije u Sout Lejk Sitiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolovibruhhirurgijakilalaparoskopska operacijaoperacijapostoperativni tokumor
Komentari (0)
Dodaj komentar