Oprez: 8 faktora rizika za rak dojke

Hiljade naučnika širom sveta bavi se problemom raka dojke. Mnogo toga smo naučili, znamo da postoji više od deset različitih vrsta ove bolesti, ali još uvek nemamo efikasnu terapiju koja bi svima garantovala potpuno izlečenje.

Dr Sjuzan Lav (Susane Love), poznati hirurg iz Kalifornije i specijalista za rak dojke, uspela je da uključi milion žena iz Severne Amerike u kliničke studije koje su se bavile ovim problemom. Obolevanju od raka dojke doprinose razni faktori i ovde ćemo ih navesti.

1. Estrogen
Što se više luči estrogen, odnosno što se više unosi tokom menopauze u obliku kombinovane hormonske terapije – to su veće šanse da će ta osoba razviti rak dojke. Što više godina žena ima redovnu menstruaciju, to su joj dojke duže izložene efektu estrogena.

2. Godište
Što je osoba starija, to su joj veće šanse da razvije rak dojke.

3. Alkohol
Žene koje piju više od tri alkoholna pića dnevno (jedno alkoholno piće je 330 ml piva, jedna čaša vina ili jedna čašica žestokog pića) imaju 30% veće šanse da obole od raka dojke.

4. Porodična istorija
Ukoliko su majka, sestra ili ćerka obolele od raka dojke i ako je bolest otkrivena pre njihove 50. godine života, onda dotična osoba ima duplo veće šanse da oboli.

5. Terapija zračenjem
Ukoliko je osoba bila izložena zračnoj terapiji zbog nekog drugog malignog tumora, onda je u većem riziku da oboli od raka dojke.

6. Gojaznost
Masne ćelije igraju aktivnu ulogu u stvaranju estrogena, tako da je gojazna osoba izložena većoj količini estrogena.

7. Životna sredina
Ukoliko je životna sredina zagađena i ukoliko su produkti koje koristimo hemijski zagađeni, povećana je mogućnost obolevanja od raka dojke.

8. Gustina žlezdanog tkiva dojke
Ukoliko je žlezdano tkivo gušće, što se vidi na mamogramu, rizik od obolevanja je povećan.

Samo na neke od ovih faktora možemo da utičemo i samim tim smanjimo rizik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rak dojkerizik
Komentari (0)
Dodaj komentar