Oprez: Sve više mladih ima zujanje u ušima

Sve veći broj mladih koji, zbog izlaganja visokim nivoima buke, ima zujanje u uhu – zdravstveni problem koji može izazvati otežano spavanje, učenje, a ukoliko dugo traje, čak i depresivno raspoloženje, a na kraju i gubitak sluha.

Fenomen predstavlja odbrambeni mehanizam unutrašnjeg uha na izlaganje visokim nivoima buke, u koje spade muzika, naročito slušanje putem slušalica.

Slušalice se drže u spoljnom ušnom kanalu i za unutrašnje uho tu nema nikakve odbrane, jer je reč o direktnom izlaganju akustičnoj energiji.

Zujanje je alarmantan znak koji prethodi ozbiljnijim poremećajima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Uhozdravljezujanje
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Na čemu li je ovaj tekstopisac, majko božija !

  • Sa srećom!

    Možda bi bilo bolje da to zujanje bude prisutno, u većoj meri, kod starije populacije. Setimo se da današnje mlade generacije nisu prve sa slušalicama zabodenim u šupljine ušnih školjki. Prte tridesetak godina bilo je malih stereo kasetofona i drugih plejera koji su se i te kako slušali. Pa ipak, sluh treba paziti, ali trebalo mi malo više ‘otvoriti uši’ i saznati o samom životu mnogo toga što nije bilo poznato – iako nije bilo sakriveno. O čemu se radi? Pored zujanja izazvanog bukom ili drugim fizičkim tegobama u slušnom aparatu još i nečim što je i te kako poželjno i čemu se trebaju radovati oni koji ga čuju. Ima onih koji su iskusili takvu vrstu zujanja, pa su istraživali i došli do saznanja da uzrok nije niti spoljna buka niti unutarnja bolest već… istražujte malo, ako već mislite da bi trebalo saznati! Iz prve nećete poverovati u ono što budete otkrili, ali nećete imati kod jer se morate suočiti u svoju životnu zabludu koja vam je do sada držala zatvorene oči.