Oprezno s petardama

Uprkos brojnim upozorenjima posredstvom sredstava javnog informisanja, u toku novogodišnjih praznika, svake godine, mnogo dece ali i odraslih, provede vreme u hitnoj pomoći ili bolnici zbog neoprezne upotrebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava.
Pirotehnička sredstva jesu atraktivna za razne proslave i stvaraju lepu atmosferu, ali mogu biti izvori raznih opasnosti po zdravlje dece i odraslih. Pored toga što ova sredstva mogu da prouzrokuju znatnu materijalnu štetu (fleke, oštećenja, ali i požar), mogu naneti i veoma ozbiljne povrede osobama koje ih upotrebljavaju, ali i sasvim nedužnoj deci i odraslima (ako se slučajno zateknu u neposrednoj blizini).
Nećemo govoriti o materijalnoj šteti ili požaru koje mogu izazvati razna pirotehnička sredstva, već o mogućim opekotinama i povredama.
Velike petarde
Velike petarde ili takozvani topovski udari najatraktivnija su pirotehnička sredstva koja su teška više stotina grama i proizvode jaku eksploziju, veliku buku i jak plamen.
Ova sredstva, neopreznim rukovanjem, mogu eksplozijom u ruci da otkinu kožu, pa čak i prste. Ako eksplodiraju blizu neke osobe, velike petarde mogu izazvati veće povrede, ali i ozbiljno oštećenje sluha.
Eksplozijom u oluku, poluzatvorenoj kutiji ili kanti dolazi do eksplozije i detonacije koja može da odbaci metalne predmete, kamenčiće, eksere ili šrafove jako i daleko, dovoljno da ovi predmeti povrede nekoga, a najopasnije je ako takav predmet upadne u oko.
"Male" petarde
Ni male petarde nisu bezopasne ako eksplodiraju u ruci ili blizu nekog dela tela. One mogu ozbiljno da povrede ruku, oko ili da izazovu ozbiljne i bolne opekotine.
Posebna je opasnost kada se bacači petardi junače pa više manjih petardi vežu u svežanj i onda ih pale.
Rakete i vatromet
Takozvane rakete i raketice stvaraju veoma lep efeat, ali je za njihovu upotrebu potrebno znanje i opreznost. I ova pirotehnička sredstva mogu opeći onoga ko njima rukuje, a naročito je opasno kada odlete u nekoga ili pogode posmatrača u lice ili oko.
Vatromet je opasan zbog toga što punjenje eksplodira nakon lansiranja, pa ako se loše "nišani", eksplozija može naneti znatnu materijalnu štetu, ali i ozbiljne povrede, opekotine i oštećenje sluha.
Prskalice
Prskalice izgledaju najbezazlenije, ali kada se ugreju (postanu vrele), mogu opeći prste onog ko ih drži, pa ih on iz straha može ispusti i onda dolazi do oštećenja tepiha, a što je najopasnije, i do požara.
Loženje vatre
Često se kao deo folklora loži vatra na otvorenom prostoru. Neoprezan prilazak jakoj vatri može oštetiti kosu, odeću, ali i dovesti do opekotina.
Nemojte logorskoj vatri dodavati "ulje": petarde, prskalice, benzin, naftu, alkohol i slično da biste "pojačali plamen".
Šta činiti?
Pri korišćenju pirotehničkih sredstava, treba primeniti maksimalne mere opreza kako prema sebi tako i prema drugim osobama.
Nemojte davati deci i pijanim (drogiranim) osobama da rukuju petardama i zapaljivim sredstvima jer one nisu svesne potencijalnih opasnosti.
Ne palite petarde i slična sredstva u zatvorenim prostorijama ili tamo gde je velika gužva jer će onda sigurno doći do povreda.
Ukoliko se nađete u gužvi (utakmica, doček Nove godine, rođendansko slavlje…) gde ima mnogo petardi, najbolje je da se udaljite sa tog mesta (izvedite decu) kako ne biste postali slučajna žrtva tuđe neopreznosti i bahatosti.
U svim slučajevima, najviše pazite na decu jer su ona najnežnija i ne umeju da se zaštite, a njihov organizam je podložniji povredama, opekotinama i oštećenju sluha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gubitak prstijuopektineoštećenje sluhaPetardepoderotinepovredevatromet
Komentari (0)
Dodaj komentar