Osećate da vas neko posmatra? Lekari kažu da je to bizaran simptom ove bolesti

Neprijatan osećaj da vas neko posmatra simptom je rane faze Parkinsonove bolesti koji se često zanemaruje, kažu naučnici i navode da između 40 i 50 posto obolelih doživljava tu vrstu halucinacije.

Iako mnogi lekari taj simptom pripisuju nuspojavama lekova, neuronaučnici iz Švajcarske i Španije sada su otkrili da bi halucinacije zapravo mogle da budu rani znak Parkinsonove bolesti.

„Ako imate Parkinsonovu bolest i imate halucinacije, čak i one manje, trebalo bi da podelite ovu informaciju sa svojim lekarom što je pre moguće“, upozorio je Fosko Bernasconi, naučnik u Laboratoriji za kognitivnu neuroznauku švajcarskog Ecole Polytechnique Federale de Lausannea (EPFL).

Prosečna starost u kojoj se bolest javlja je oko 60 godina iako se u 10 posto slučajeva prvi simptomi uočavaju već u dobi od 50 godina.

Pravovremeno prepoznavanje simptoma Parkinsonove bolesti može dovesti do ranijih dijagnoza i pristupa lečenju koje poboljšava kvalitet života pacijenata. Osim halucinacija, postoji još nekoliko znakova upozorenja koji ukazuju da bi osoba mogla da boluje od ove bolesti. To su:

  • tremori
  • problemi s kretanjem
  • ukočenost mišića
  • gubitak čula mirisa
  • problemi s bešikom ili crevima
  • depresija i anksioznost.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Mental Health, a prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolestosecajsimptom
Komentari (0)
Dodaj komentar