Osobe bez dece sklonije prehladama

Roditeljstvo smanjuje rizik od prehlade, kažu nalazi novog istraživanja. Mame i tate imaju dvostruko manji rizik da se razbole u odnosu na osobe koje nisu roditelji. Ovaj podatak može delovati iznenađujuće s obzirom na brojne kijavice i kašlje koje deca mogu doneti kući iz škole ili vrtića.
Nevidljivi štit
Tim istraživača sa Karnegi Melon Univerziteta (SAD) bavio se proverom podataka 795 odraslih osoba uzrasta od 18 do 55 godina prikupljenih iz tri prethodna istraživanja o stresu i društvenim faktorima koji utiču na podložnost prehladama.
U tim istraživanjima, zdravi učesnici su dobili kapi za nos s virusima koji izazivaju prehladu ili grip. Sve u svemu, 32% učesnika je potvrdilo da su se prehladili, dok je rizik od razvijanja prehlade bio 52% niži kod osoba koje imaju decu.
Nadogradnja imuniteta?
Jedna od teorija je da se imunitet više gradi kod roditelja jer njihova deca dobijaju prehlade, a na taj način se mogu razviti zaštitna antitela protiv tih virusa.
Međutim, istraživači nisu mogli da objasne niži rizik od prehlade kod roditelja nakon provere nivoa antitela koji se bore protiv ovih virusa. Osobe koje imaju decu imaju manje šanse da se prehlade bez obzira na to da li su imali neku vrstu antitela kao zaštitu.
Još jedan iznenađujući podatak jeste da deca čak i ne moraju da žive sa svojim roditeljima kako bi oni imali zaštitu od prehlade i gripa. Roditelji koji ne žive sa svojom decom imaju 73% manji rizik od prehlade.
Supermoći roditelja?
Istraživači zaključuju da psihološki ili faktori ponašanja mogu postati aktivni kada neka osoba postane roditelj uz bolju regulaciju imunskih faktora koji se nazivaju cikotini, a pokreću kao reakcija na infekcije.
Oni kažu da je potrebno još istraživanja kako bi se saznao tačan odgovor u vezi sa dodatnom zaštitom roditelja.
Istraživači ističu da su prethodna ispitivanja pokazala da su sniženi stres i pozitivan stav povezani sa smanjenim rizikom od prehlade.
Dokazi o efektu koji na zdravlje ima činjenica da je neko postao roditelj ipak su nedosledni. Oni učesnici koji žive sa svojom decom prijavili su da su manje srećni i zadovoljni svojim životima, pa čak i depresivni, besni ili uznemireni.
Sa druge strane, osobe sa decom imaju manji rizik od smrtnosti i bolje zdravlje srca od onih koji nisu roditelji.
Reakcija
Rezultati su iznenadili stručnjake za roditeljstvo iz Velike Britanije. Dženifer Hovz smatra da ovi rezultati na prvi pogled deluju neverovatno. "Roditelji prehlade uglavnom dobiju iz kancelarija, obdaništa i škola. Poznato je da se bakterije šire poput šumskog požara među decom, a naša deca ih stalno prenose na nas", kaže ona.
Ipak, zanimljivo je da su istraživači zabeležili da neku zaštitu od virusa pruža pozitivan mentalni stav roditelja ili osećaj svrhe. Ideja da su vaša deca dobra – po zdravlje je intrigantna, ne samo psihološki već i sa medicinske strane, kaže Hovz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bakterijedecadeca i zdravljeimunitetinfekcijeprehladaroditeljiroditeljstvovirusi
Komentari (0)
Dodaj komentar