Otkazivanje bubrega možete prepoznati već na samom početku, evo koji su RANI ZNAKOVI!

Bubrezi su jedan od vitalnih organa u telu. U stvari, oni su odgovorni za filtriranje 120-150 litara krvi na dnevnoj bazi. Preradom krvi, bubrezi sprečavaju nakupljanje viška tečnosti i štetnih materija u telu. Štaviše, oni drže nivoe elektrolita pod kontrolom i održavaju zdravlje kostiju.

Oni su takođe odgovorni za formiranje crvenih krvnih zrnaca i kontrolu krvnog pritiska.

Otkazivanje bubrega odmah utiče na opšte zdravlje i može biti opasno po život. Jedan od najzdravijih načina da se očuva dobro zdravlje bubrega jeste da jedete hranu bogatu antioksidansima i hranljivim materijama.

Simptomi oštećenja bubrega često mogu ostati neprimećeni, jer obično ne izazivaju bol. Najčešći simptomi oštećenja bubrega koje ne bi trebalo da zanemarite uključuju:

Otok

Oštećeni bubrezi nisu u stanju da uklone višak tečnosti iz tela, što obično uzrokuje oticanje lica, ruku i nogu. Iznenadni otok je takođe simptom otkazivanja bubrega.

Promene u mokrenju

Na ove rane znakove hitno treba obratiti pažnju: otežano mokrenje, krv u urinu, tamna mokraća, retko mokrenje male količine urina, bled urin u većim količinama i često mokrenje , penasti urin i mokrenje noću.

Osip na koži

Kako bubrežna funkcija otkaže, toksini se akumuliraju u krvi, što često dovodi do osipa na koži ili jakog svraba. Ovaj toksin čini kožu iritiranom i suvom. Čak i ako problem tretirate lokalno, vaš problem sa bubrezima će i dalje ostati.

Umor

Eritropoetin, takođe poznat kao EPO, je hormon koji proizvode zdravi bubrezi. Ovaj hormon je odgovoran za formiranje crvenih krvnih zrnaca, koje nose kiseonik. U slučaju oštećenja bubrega smanjuje se broj crvenih krvnih zrnaca, što utiče i na snabdevanje organizma kiseonikom. Ovo zauzvrat dovodi do manje energije u mišićima i anemije.

Kratkoća daha

Kratkoća daha može signalizirati oštećenje bubrega. Stvar je u tome što vaše telo ne dobija dovoljno kiseonika iz crvenih krvnih zrnaca, što takođe dovodi do nagomilavanja viška tečnosti u plućima.

Bol

Oštećenje bubrega se često karakteriše bolom u gornjem delu leđa ili na strani oštećenog bubrega. Kamen u bubregu, kao i infekcije bubrega, mogu izazvati grčeve i jake bolove, prenosi portal Život magazin.

Problemi sa koncentracijom i vrtoglavica

Poslednje, ali ne i najmanje važno, oštećenje bubrega je povezano sa nedostatkom kiseonika u mozgu, što dovodi do smanjene koncentracije. Moguća su i vrtoglavica i problemi sa pamćenjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolestosiptegobe
Komentari (0)
Dodaj komentar