Ova biljka raste kao korov, a žene ne znaju da ona leči neplodnost i sprečava nastanak raka dojke

Mnogi nisu čuli za ovu biljku, ali njeno dejstvo će vas potpuno iznenaditi.

Virak (lat. Alchemilla vulgaris) sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, fitosterole, salicilnu kiselinu, eterično ulje i pravo bogatstvo vitamina C.

Zahvaljujući velikoj količini tanina, ima gorak ukus, ali i snažno antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo.

Poznati švajcarski travar Johan Kinč tvrdio je da se 30 odsto ginekoloških operacija može izbeći upotrebom čaja od ove biljke.

Virak je najbolji biljni izbor za lečenje neplodnosti. Deluje kao odličan regulator hormona, stimuliše rast progesterona i dovodi do redovnije menstruacije, što je veoma važno kada pokušavate da zatrudnite.

Takođe je efikasan u slučajevima policističnih jajnika. Pored navedenih efekata na zdravlje žena, virak deluje i protiv mioma, cista i endometrioze, olakšava menstrualne tegobe, reguliše menstrualni ciklus i ublažava simptome menopauze.

Vaginalno ispiranje i tamponi su efikasni kod gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija.

Natopite tampone u tinkturu virka i koristite ih kao vaginalne uloške.

Najnovija naučna istraživanja pokazuju da biljka sprečava rast mnogih vrsta bakterija, uključujući stafilokok – bakteriju koja je postala otporna na mnoge antibiotike.

Takođe se smatra da virak ima antivirusna svojstva. Japanski naučnici su otkrili da sastojak virka, agrimonin, sprečava nastanak raka dojke.

Čaj od virka

Jednu kašičicu virka prelijte šoljom vrele vode i ostavite da odstoji pet do deset minuta. Uvek pijte najviše dve šolje dnevno.

Čaj za ispiranje

30 do 50 grama osušene biljke bez korena skuvati u litru vode. Čaj koristite za vaginalno ispiranje ili kao klistir kod crevnih tegoba.

Važno je napomenuti da osobe koje imaju problema sa želucem, jetrom ili žuči treba da uzimaju virak u manjim količinama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkalekmedicinavirakzdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar