Ova dva čaja pomažu kod kašlja, gripa i prehlade, pravo je vreme da počnete da ih pijete

Čajevi su odlični saveznici imuniteta koji ne samo da će nas ugrejati tokom cele jeseni i zime, nego će lekovito bilje, od kojeg čajeve pripremamo, osnažiti i zaštititi telo od čestih infekcija disajnog sistema koje prate hladnije zimske mesece.

Đumbir

Đumbir (Zingiber officinale Zingiberaceae) daje pikantan, aromatičan ukus, a rizomi se pripremaju sveži ili sušeni. Đumbir je bogat aromatskim isparivim uljima koja mu daju karakterističan ukus i aromu. Ulje đumbira sadrži seskviterpene, zingiberen zbog kojih đumbir ima protivupalno delovanje. Sadrži monoterpene i aldehide i deluje protiv virusa prehlade i ima antiseptička svojstva, pomaže iskašljavanje, pomaže znojenje i smiruje groznicu.

Đumbir ima snažan uticaj na zdravlje, deluje na kardiovaskularni sistem i cirkulaciju, pomaže probavi, smanjuje apetit i pokreće metabolizam. Đumbir je saveznik imuniteta, a efikasan je u suzbijanju mučnine tokom putovanja i u vreme trudnoće protiv prve jutarnje mučnine (upozorenje: pre upotrebe potrebno je konsultovati se s ginekologom).

Đumbir ima povoljan uticaj na snižavanje krvnog pritiska, smanjenje nivoa šećera u krvi i nivoa holesterola. Čaj od đumbira deluje smirujuće kod prvih znakova prehlade i gripe, a lako ga je pripremiti.

Kako se priprema?

Jednu kašičicu svežeg narendanog đumbira dodajte u šoljice ključale vode, poklopite i ostaviti da stoji pet do deset minuta. Čaj procedite i ostavite da se ohladi. U mlaki čaj prema želji dodajte kašičicu domaćeg meda i sveže ceđeni limunov sok. Pijte dve šoljice čaja na dan. Iako đumbir na zdravlje nema štetne efekte, oprez je svakako potreban kod osoba koje uzimaju lekove protiv zgrušavanja krvi. Deca mogu umereno da piju blagi čaj od đumbira, a preporuka je kombinovati ovaj čaj s voćnim čajevima od jabuke ili šumskog voća uz dodatak domaćeg meda.

Slez

Slez, divlji (Malva sylvestris Malvaceae), crni slez, šumski slez, sklez. Raste širom Evrope, a odlikuju ga debele stabljike, dlakavih, žilastih listova i svetlo ljubičastih cvetova i plodova s po jednom semenkom. U medicinske svrhe upotrebljavaju se listovi i cvetovi bogati sluzima. Slez sadrži antocijane, polisaharide, flavonoide i deluje umirujuće na sluznice i bronhije. Slez se koristi kod smirivanja kašalja i bolesti bronhija. Radi sadržaja sluzi slez ima protivupalna svojstva, a obiluje polisaharidima odgovornim u jačanju imuniteta. Listovi sadrže vitamin C, beta- karoten i željezo kao dobre saveznike imuniteta, piše Ordinacija.hr.

Kako se pripremaju?

Čaj od sleza možete napraviti tako da dve kašičice korena sleza prelete s dva do tri decilitra mlake vode i stavite da stoji minimalno dva sata kako bi se izlučile sluzi. Čaj možete dodatno zagrejati, procediti i po potrebi zasladiti kašičicom domaćeg meda. Takođe možete dodati 1,5 g sušenih listova i cvetova u šoljicu ključale vode, poklopiti i ostaviti da prokuva pet minuta. Čaj procedite i ostavite da se ohladi. U mlaki čaj prema želji dodajte kašičicu domaćeg meda i sveže ceđeni limunov sok. Pijte jednu do tri šoljice čaja na dan. Kod osetljivih osoba može prouzrokovati alergijske reakcije, a se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Koje čajeve je dobro imati u kućnoj ljekarni?

U vašu kućnu apoteku, kada govorimo o zdravlju, imunitetu i suzbijanju raznih infekcija gornjih disajnih puteva koje su česte u jesen i zimu, možete uvrstiti i čaj od:

Majčine dušice, prave (Thymus vulgaris Lamiaceae),
obični timijan,
Lekovitu žalfiju (Salvia officinalis),
Bokvica (Plantago major, Plantago lanceolata Plantaginaceae),
Miloduh (Hyssopus officinalis Lamiaceae),
Lavandu (Lavandula officinalis Lamiaceae),
Lekovitu Anđeliku (Angelica archangelic (Archangelica officinalis) Apiaceae) i dr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čajgripprehlada
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Zglobni Skoč

    A šta je to „kućna ljekarna“, ne razumemo baš najjasnije taj novi izraz.Po Vuku sigurno nije, prevedite nam to da se ne patimo.Google prevodilac je nepouzdan, pa da se ne bakćemo sa tim…