Ovaj lek često pijemo, a smanjuje plodnost i povećava rizik od infarkta i šloga

Jedan od najpoznatijih lekova protiv bolova u svetu jeste brufen. Njegovi pozitivni efekti su dobro poznati skoro svima, ali postoje i negativni efekti o kojima se malo zna.

Nova studija iz Evrope donosi podatak o negativnom uticaju brufena na plodnost muškaraca. Ranije studije već su ukazivale na povezanost brufena i neplodnosti kod žena, a sada se pokazalo da on negativno utiče na plodnost oba pola. Osim na plodnost, redovna upotreba brufena u većim dozama i dužem vremenskom periodu povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

U studiji je učestvovalo 31 atletski građenih muškaraca, starosti od 18 do 35 godina. Polovini je bilo dato 600 mg brufena dva puta dnevno u periodu od dve nedelje. Drugoj polovini dat je lažni lek (placebo) takođe dva puta dnevno tokom dve nedelje. Nakon dve nedelje, osobe pod brufenom imale su probleme sa testisima, uključujući stanje pod nazivom kompenzovani hipogonadizam, koji utiče na reproduktivno zdravlje. To znači da brufen utiče na hipofizu, koja je deo proizvodnje testesterona za muški hormon, kao i na druge procese vezane za proizvodnju sperme.

Studija predstavlja kombinaciju kliničkih i osnovnih istraživanja kako na nivou tkiva tako i na nivou ćelija, kako bi što bolje pokazala da brufen može poremetiti proizvodnju testesterona.

Dosadašnja istraživanja vezana za lekove protiv bolova ukazivala su uglavnom na negativne efekte vezane za gastrointestinalne, bubrežne i kardijalne tegobe, i to uglavnom kod starijih osoba.

Međutim, iako direktna uzročno-posledična veza između brufena i plodnosti kod muškaraca nije pronađena, preporuka je da ukoliko bilo muškarac ili žena traba da ga uzima duže od tri dana uzastopno, prvo obave konsultaciju sa svojim lekarom.

Kako god bilo, brufen nije lek protiv bolova koji olako treba shvatiti, a pogotovo nije lek koji treba uzimati samostalno (na svoju ruku) bez konsultacije lekara i dugotrajno u velikim dozama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

INFARKTneplodnostplodnostslogsterilitettestesteron
Komentari (0)
Dodaj komentar