Ove četiri namirnice pomažu da smanjite šećer u krvi: Birajte hranu koja ima određena tri sastojka

Održavanje zdravog nivoa šećera u krvi je od esencijalnog značaja za opšte zdravlje i to iz nekoliko razloga. Ako vam je šećer u krvi konstantno previsok, to može dovesti do trajnog oštećenja bubrega, nervnog sistema, očiju i još mnogo toga.

Hipoglikemija, odnosno nizak šećer može dovesti do kratkoročnih problema kao što su pospanost i problemi s koncentracijom, ali i opasnijih, dugoročnih problema kao što su napadi i koma. Srećom, postoje načini da se kontroliše šećer u krvi tako da ostane u optimalnim vrednostima, a u tome može pomoći i pravilna ishrana, odnosno, određene vrste namirnica, piše Net.hr.

Američka nutricionistkinja Meri Sabat navela je namirnice koje pozitivno utiču na nivo šećera u krvi. Saznajte koje su četiri najbolje namirnice za šećer, na koji način pomažu da se reguliše glukoza.

1. Ovas

Prema ekspertkinji, čije savete je objavio portal „She Finds“, da biste stabilizovali nivo šećera, morate u jelovnik uvrstiti hranu koja je bogata vlaknima. U ovakve namirnice ubraja se i ovsena kaša, a Sabat savetuje kombinovanje s proteinima i zdravim mastima.

„Vlakna su važna za regulaciju šećera u krvi jer će se ugljeni hidrati s visokim sadržajem ove supstance apsorbovati polako, tako da glukoza ne skoči visoko“, rekla je Sabat.

Ona kaže da je ovas odličan izvor dijetalnih vlakana, koja pomažu u usporavanju probave ugljenih hidrata, čime se stabilizuje nivo šećera u krvi.

2. Zeleno lisnato povrće

Osim toga navela je koje namirnice su od koristi kod povišenog šećera – lisnato povrće, odnosno spanać i kelj, imaju sličan efekt.

„Zeleno lisnato povrće savršeno se slaže sa zdravom masnoćom i malo proteina, što sve možete smiksati u salati. Mešanje ovih hranljivih sastojaka zajedno će pomoći da se uspori apsorpcija ugljenih hidrata, čineći da šećer u krvi ostane stabilniji.“

3. Orasi i semenke

Apsorpciju šećera usporavaju orasi i semenke.

„Kada se dodaju obroku koji ima više ugljenih hidrata pa čak i kada se unose samostalno, ove zdrave masti će usporiti apsorpciju šećera i tako učiniti da se snizi nivo šećera u krvi“, kaže nutricionistkinja.

4. Grčki jogurt

Osim toga, Sabat preporučuje konzumiranje grčkog jogurta koji sadrži proteine, masti i probiotike koji su korisni za probavu.

„Jogurt takođe ima ugljene hidrate, ali sadržaj proteina i masti u jogurtu usporava apsorpciju ugljenih hidrata, čime se reguliše šećer u krvi“, objašnjava ona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishrananamirnicesecerna bolest
Komentari (0)
Dodaj komentar