Ove lekove svi koristimo, a mogu biti opasni

Obavite ova tri pregleda

Danas su analgetici, odnosno lekovi protiv bolova široko dostupni, pa ni najmanji bol više ne mora da se trpi.

Prilikom glavobolje ili zubobolje, ovi lekovi su nam najbolji saveznici i mnogi ljudi ih uzimaju bez razmišljanja o njihovim nuspojavama.

Svaki lek, međutim, ima nuspojave i određeni uticaj na organizam čoveka, koji nema veze sa njihovom primarnom funkcijom. Samim tim, treba uzimati i lekove protiv bolova oprezno, a ne stihijski.

U svakom pakovanju tableta stoji objašnjenje o nuspojavama koje ne treba zanemarivati.

Ukoliko često uzimate ove lekove, preporuka je da se o tome posavetujete sa lekarom, jer je bol možda samo simptom nekog drugog, većeg probčema. Takođe, ne bi bilo loše da uradite i nekoliko pregleda, jer ovi lekovi mogu da budu štetni, kako smo već napisali.

Proverite pritisak
Prema kardiologu Hermanu Gandelmanu, lekovi protiv bolova mogu da dovedu do porasta krvnog pritiska.

– Krvni sudovi počinju da se sužavaju, a pritisak raste. Jedan od uzroka refleksne hipertenzije koja se ne leči terapijom je upotreba lekova protiv bolova – objasnio je on.

Česta upotreba ovih medikamenata može da poveća rizik od srčanog udara za čak 30 odsto, tvrde pojedina istraživanja, zbog čega je zaista dobro posavetovati se sa lekarom pre upotrebe bilo kog analgetika.

Gastroskopija
– Uzimanje lekova protiv bolova dovodi do smanjenja zaštitne funkcije želudačne sluzokože, pa može doći do pojave čireva. Ako postoji potreba za lekovima protiv bolova, onda se oni uzimaju paralelno sa lekovima koji smanjuju šansu za razvoj čira – rekao je doktor Gandelman.

Osim toga, specijalista je napomenuo da se prilikom gastroskopije uzima uzorak kako bi se proverilo prisustvo helikobakterije, čije lečenje zahteva primenu antibiotika.

Funkcija bubrega
Pravilna funkcija bubrega može da se proveri određenim testovima krvi. Prilikom uzimanja rezultata, potrebno je obratiti pažnju na glomerularnu filtraciju, koja je pokazatelj bubrežne insuficijencije, i kreatinin.

Pogoršanje stanja bubrega, opšte je poznata nuspojava upotrebe ovih lekova. Prema rečima doktora Gandelmana, ponekad mogu da se jave reakcije u vidu upale organa, zbog čega se preporučuje provera stanja bubrega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lekovi
Komentari (0)
Dodaj komentar