Ovih 11 namirnica će sprečiti PREHLADU I GRIP, ojačajte imunitet prirodnim putem i sačuvajte zdravlje

Ako želite da ojačate imunitet, da izbegnete grip i prehladu, najbolje bi bilo da svako jutro uvrstite neku od ovih 11 zdravih i ukusnih namirnica na meni.

1. Kivi

Kivi sadrži između 90 i 110 miligrama vitamina C, što je više od prosečne pomorandže. Kivi je odličan izvor kalijuma, minerala koji je veoma važan za mišiće i nerve, a pun je i vitamina E koji jača imunitet.

Kivi takođe sadrži flavonoide i karotenoide – antioksidante koji održavaju zdravlje respiratornog sistema i srca. Za doručak ogulite kivi i pomešajte ga sa drugim voćem u ukusnu voćnu salatu ili jednostavno pomešajte sa običnim jogurtom.

2. Papaja

Papaja ima dobru reputaciju zbog svojih čuvenih antiinflamatornih svojstava, a takođe je i veoma dobar izvor vitamina C. Naime, samo jedna sveža papaja snabdeva organizam sa 313 odsto dnevnih potreba za vitaminom C.

Pored toga, papaja je odličan izvor beta-karotena, fitonutrijenta koji zadržava vitamin A u telu i održava oči, kožu i sluzokožu vlažnima. Pojedite nekoliko kriški ovog tropskog voća za doručak ili ga pomešajte sa kriškama u ukusan smuti i ponesite na posao.

3. Đumbir

Ako imate osećaj da bi vas mogla uhvatiti prehlada, ojačajte organizam đumbirom koji uspešno ublažava simptome prehlade i pročišćava disajne puteve. Između ostalog, đumbir poboljšava zdravlje probave i opušta crevni trakt.

Ako osetite simptome prehlade, stavite nekoliko kriški svežeg đumbira u toplu vodu i uživajte u umirujućem i zdravom napitku.

Foto: unsplash.com/lawaritao

4. Seme bundeve

Seme bundeve je prepuno vitamina, aminokiselina i minerala, uključujući cink. Cink blagotvorno deluje na imuni sistem u vidu antioksidanata i smanjuje oštećenje membrane od slobodnih radikala. Seme možete jesti samo, ali je veoma ukusno i pomešano sa jogurtom ili u mešavini sa ovsenim pahuljicama ili žitaricama.

5. Žitarice

Prepuna esencijalnih vitamina i masti, hranljiva pšenica može pomoći u jačanju imuniteta. Osim toga, puna je vitamina E, antioksidansa koji pomaže kod upalnih procesa. Dodajte pšenične klice u jogurt, ovsene pahuljice ili žitarice.

6. Repa

U čašu soka od pomorandže koju popijete ujutru dodajte malo kuvane cvekle. Cvekla je puna antioksidanata i magnezijuma, minerala koji pomaže u funkcionisanju mišića i nerava, a posebno je bogata folatima. Vitamin B pomaže u sprečavanju čitavog niza urođenih mana, pa je cvekla veoma važna za zdravlje trudnica.

7. Semenke lana

Seme lana je bukvalno prepuno hranljivih materija i minerala, uključujući vitamin E, antioksidans koji čuva zdravlje ćelija, i alfa-linolensku kiselinu, vegetarijanski izvor omega-3 masnih kiselina.

Pomešajte laneno seme sa jogurtom, ovsenim pahuljicama ili žitaricama. Druga opcija je laneno ulje, koje dodaje hranljive sastojke u smutije. Ipak, treba voditi računa da su laneno seme i ulje kvarljivi, pa ih treba čuvati u frižideru, a mogu da izdrže i do tri meseca.

8. Limun

Osim što je prepun vitamina C, limun zaustavlja bakterije koje izazivaju prehlade i viruse. Najbolje bi bilo da umesto soli i šećera koristite limun. Ujutru za doručak poslužite sveže voće, a umesto da ga pošećerite, poprskajte ga sa nekoliko kapi limunovog soka.

Foto:Pexels/Lisa Fotios

9. Borovnice

Nije ni čudo što se borovnice nazivaju super-hranom jer imaju više antioksidanata od bilo kojeg drugog voća i povrća. Borovnice su takođe jedna od najbolje rangiranih namirnica po količini anticijanina, antioksidansa koji suzbija pojavu raka, a odličan je izvor vitamina C, mangana i vlakana. Započnite jutro ukusnom mešavinom jogurta i borovnica.

10. Jaja

Jaja su odličan izvor selena, moćnog minerala koji održava imuni sistem zdravim. Novija istraživanja pokazuju i da jaja nisu štetna za zdravlje srca, kao što se do nedavno verovalo. Proteini su na najvišem nivou u belancima i imaju relativno malo zasićenih masti.

11. Tofu

Ljudi koji ne jedu dovoljno proteina imaju tendenciju da unose više ugljenih hidrata, što može podići nivo šećera u krvi i oslabiti imunitet. Tofu je dobar izvor kalcijuma i omega-3 masnih kiselina koje jačaju imuni sistem. Ako želite da brzo ojačate imunitet tokom prehlade, za doručak pomešajte ukusni smuti sa tofuom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranasuperhranategobezdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar