Ovo je greška broj 1 koju pravite ako imate bolove u leđima! Trik za trenutno olakšanje koji morate znati

Stručnjaci snažno preporučuju izbegavanje ove kombinacije pokreta, posebno ako već imate bolove u leđima.

Procenjuje se da 8% odraslih pati od upornih ili hroničnih bolova u leđima koji ograničavaju njihove svakodnevne aktivnosti. Lekari za kičmu imaju vrlo konkretnu poruku za ljude koji hodaju okolo s bolovima u leđima – ne forsirajte se! Izvođenje određenih pokreta, posebno kada su u pitanju leđa, može biti izuzetno štetno, posebno za one koji već imaju probleme sa bolovima u leđima, piše HuffPost, a prenosi vecernji.hr.

Dr. Artur Dženkins, lekar za kičmu i neurohirurg, upozorava na jednu takvu kombinaciju pokreta zvanu BLT – savijanje, podizanje i uvijanje. Stručnjaci snažno preporučuju izbegavanje ove kombinacije pokreta, posebno ako već imate bolove u leđima. Evo zašto:

BLT može povećati rizik od hernije diska, što je stanje u kojem se diskovi između pršljenova u kičmi oštećuju ili pucaju, vršeći pritisak na nerve u kičmenom kanalu. Ovo stanje je obično praćeno oštećenjem spoljnog prstena diska, što predispnonira hernijaciju.

Primeri aktivnosti koje uključuju BLT su lopatanje snega, podizanje dečijeg autosedišta iz automobila ili pomeranje prtljaga tokom putovanja. Ovi pokreti mogu dosta opteretiti kičmu, posebno ako se izvode nepravilno ili bez odgovarajuće podrške trbušnih i leđnih mišića.

Umesto BLT, preporučuje se pravilno podizanje i kretanje:

– Okrenite se prema onome što podižete, držeći leđa ispravljena.
– Koristite noge umesto leđa za podizanje i uvek angažujte trbušnjake.
– Stabilizirajte se dok podižete nešto sa poda, stavljajući ruke kao podršku i jednu nogu ispruženu iza sebe za ravnotežu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolovileđasavettegobetrikzdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar