Ovo je ubedljivo najbolji način za sprečavanje infarkta, ali i za oporavak od njega

Podaci koji dolaze iz brojnih istraživanja navode značaj fizičke aktivnosti. To je preventiva skoro svih zdravstvenih tegoba i stanja, ali i terapija za sprečavanje infarkta, odnosno oporavak posle infarkta.

Novo istraživanje iz Danske sugeriše značaj fizičke aktivnosti za bolje stanje organizma nakon srčanog udara (infarkta), a doskora se mislilo da tada fizičke aktivnosti treba izbegavati ili smanjiti. Istraživanje je prikupilo podatke o nivou fizičke aktivnosti pre i posle infarkta kod 1664 osoba od kojih je 425 bilo sa trenutnim smrtnim ishodom od infarkta.

Sve osobe koje su bile fizičke aktivne imale su manji rizik za smrtni ishod nakon infakta i on se kretao u zavisnosti od obima same aktivnosti. Osobe sa visokim nivoom fizičke aktivnosti imale su od 32% do 47% manji rizik za smrtnost nakon infarkta.

Kao objašnjenje ovakvog stanja istraživanje navodi da osobe koje vežbaju razvijaju koleteralne krvne sudove koji obezbeđuju da srce dobija dovoljno krvi i nakon infarkta (blokade krvnog suda). Fizička aktivnost povećava nivo hemijskih supstanci koje poboljšavaju protok krvi i smanjuju oštećenja na srcu od infarkta.

Iako rezultati jasno ukazuju na značaj fizičke aktivnosti nakon infarkta, istraživanje navodi da je neophodna potvrda ovih rezultata da bi lekari i kardiolozi svojim pacijentima preporučili fizičku aktivnost kao jednu vrstu terapije nakon infarkta.

Uzročno-posledičnu vezu za ceo organizam ovo istraživanje nije radilo, pa se zato ovi rezultati smatraju preliminarnim, zbog čega se navodi neophodnost većeg i opširnijeg istraživanja.

Međutim, bez obzira na to, već je poznato da je određeni nivo fizičke aktivnosti dobar za zdravlje organizma i da je i u slučajevima infarkta fizička aktivnost pozitivna stvar, kao preventiva i kao terapija.

Naravno da sa fizičkim aktivnostima posle infarkta ne treba preterivati, već se treba baviti umerenim fizičkim aktivnostima. O vremenu kada početi sa fizičkim aktivnostima i koliki intenzitet vežbanja treba primeniti – potrebne su konsultacije sa internistom, odnosno kardiologom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

INFARKTsprečavanje infarktasrcani udarsrcevežbanjevežbe posle infarkta
Komentari (0)
Dodaj komentar