Ovo nismo znali: Namirnica koju svi preporučuju zapravo povećava stomak

Hrana koju jedemo je odgovorna za veliki stomak koji imamo nakon svakog obroka. Godinama se sugeriše de je neophodno promeniti ishranu, način konzumiranja namirnica kao i samu pripremu, ali posebna pažnja se skreće na šećer. Međutim, da li su supstituti za šećer dobri po stomak?

Naduti stomak čini da se osećate deblje i letargično čak i ako ste inače vitki i puni energije. Klasični „proizvođači“ gasova i nadimanja su pasulj sa svojim neprobavljivim oligosaharidima, rafinisani ugljeni hidrati, mlečni proizvodi za osobe koje ne podnose laktozu i masti iz mesa i pržene hrane koje usporavaju varenje.

Ali čak i neke namirnice koje su dobre i zdrave za vas, kao što su jabuke i šljive ili povrće poput brokolija i kupisa, sadrže skrob koji može izazvati nadimanje.

A visok sadržaj vlakana u celim žitaricama može takođe izazvati nadimanje. A šta čini jednu hranu gorom od druge u smislu nadimanja, zapravo zavisi od same osobe.

Međutim, jedan sastojak koji svako treba da izbegava jer izaziva nadimanje su veštački i prirodni nehranljivi zaslađivači (kao što je stevija).

Zamena za šećer

Veštački zaslađivači kao što je aspartam sadrže supstance koje se ne vare lako i mogu izazvati nadimanje. Stevija je prirodna zamena za šećer i često se kombinuje sa šećernim alkoholima kao što je niskokalorični zaslađivač sorbitol u hrani i pićima radi smanjenja kalorija.

Međutim, sorbitol se ne razgrađuje u potpunosti u tankom crevu i potom fermentira u debelom crevu uz dejstvo bakterija, što dovodi do stvaranja gasova i nadimanja. Veštački zaslađivači su sveprisutni i to ih čini glavnim i odgovornim krivcem za nadimanje.

Veštački zaslađivači su prisutni u žvakaćim gumama, keto desertima, napicima sa kofeinom i drugim dijetalnim namirnicama. Gazirana pića koja sadrže veštačke zaslađivače imaju dvostruko veći efekat od stvaranja gasova jer je prisutan i ugljen-dioksid.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

namirnicastomak
Komentari (0)
Dodaj komentar