Ovo su rani simptomi najsmrtonosnijeg raka, lekari upozoravaju da ih ne ignorišete

Rak pankreasa (gušterače) je na glasu kao najsmrtonosniji kancer na svetu. Petogodišnje preživljavanje nakon dijagnoze iznosi oko 7 posto. Od 50.000 osoba kojima će se dijagnostifikovati rak gušterače iduće godine, verovatno će većina njih i umreti.

Jedan od razloga zašto je ovaj rak tako smrtonosan je taj što ne postoji rutinski testovi za rano otkrivanje. Napreduje brzo, jednim delom zbog mesta na kojem se nalazi – duboku u trbušnoj duplji i blizu svih vitalnih organa. Upravo je iz tog razloga važno biti svestan ranih simptoma ove teške bolesti.

„Ćelije raka gušterače su izuzetno otporne i agresivne. Čak i mali tumori se mogu proširiti na druge organe pre dijagnoze“, ističe dr. Timoti Donaju,  šef onkologije i profesor hirurgije na univerzitetu Dejvid Gefen, UCLA. Prema rečima stručnjaka, rizični faktori za razvoj ove okrutne bolesti su dijabetes, hronične upale gušterače, pušenje, starost, gojaznost i ishrana koja se većinom sastoji od crvenog i procesuiranog mesa.

Gušterača je žlezda u obliku horizontalno položene tanke kruške, a nalazi se između želuca, tankog creva i kičme. Sastoji se od 3 dela. Široki deo zove se glava, koja se nastavlja na telo i potom na uži deo koji se zove rep. Tumori najčešće nastaju u području glave.

Na ovih 5 simptoma stručnjaci upozoravaju da ih ne smete ignorisati ako ne prestaju:

Mučnina nakon konzumiranja masne hrane

Ako ste primetili ovaj simptom moglo bi se raditi o tome da tumor onemogućuje varenje masne hrane. On može i da stvori prepreku u probavnom traktu i uzrokuje žgaravicu i povraćanje. Ako se ovo stanje ponavlja, vreme je da se obratite lekaru.

Bol u leđima

Bol koja se širi u leđa može biti uzrokovana nizom faktora, a većina nije opasna, ali to može biti i signal raka gušterače. Tumor koji se razvije na gušterači može da pritiska susedne organe i tako uzrokuje bol.

Žutica

Žutilo kože ili beonjače, do žutice dolazi kada se bilirubin, komponenta žuči, nakuplja u krvi. Žuč putuje od žučne kese dok prolazi kroz gušteraču. Ako je tumor nastanjen na glavi gušterače, može ometati protok žuči i može doći do žutice.

Svetla ili masna stolica

Gušterača proizvodi enzime koje pomažu pri varenju masnoća, a rak gušterače to može sprečiti. Rezultat može biti masna stolica koja otkriva da telo ne razgrađuje masnoće iz hrane kako treba. Žuč i bilirubin otpad pretvaraju u smeđu boju, ako tumor onemogućava taj proces, stolica može biti svetle boje.

Dijabetes

Ako se dogodi da se kod vas razvije dijabetes tip 2, iako jedete zdravo i pazite na ishranu, to može biti simptom raka gušterače, a radi se o organu koji proizvodi insulin koji reguliše šećer u krvi. Tumor može taj proces da poremeti i potencijalno uzrokuje dijabetes.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gušteracarak pankreasasimptomi
Komentari (0)
Dodaj komentar