Ovu hranu svi obožavamo, a nismo ni svesni da ona drastično povećava rizik od DEMENCIJE

Često se odlučimo za hranu poput gotovih jela i smrznute pice, jer upravo ovakve namirnice čine naš užurbani život daleko lakšim.

Međutim, ako više od 20 odsto vašeg dnevnog unosa kalorija čini prerađena hrana, možda povećavate rizik od kognitivnog pada, pokazalo je novo istraživanje.

Ta količina bi iznosila oko 400 kalorija dnevno u dijeti od 2.000 kalorija dnevno. Poređenja radi, mala narudžba pomfrita i običnog čizburgera sadrži ukupno 530 kalorija.

Deo mozga uključen u izvršno funkcioniranje – sposobnost obrade informacija i donošenja odluka – posebno je teško pogođen, prema studiji.

Muškarci i žene u studiji koji su jeli najviše prerađene hrane imali su 25 odsto bržu stopu pada izvršne funkcije i 28 odsto bržu stopu ukupnog kognitivnog oštećenja s onima koji su jeli previše prerađene hrane.

,,Iako je ovo studija povezanosti, koja nije osmišljena da dokaže uzrok i posledicu, postoji niz ili elementi koji potvrđuju pretpostavku da se određeno ubrzanje kognitivnog propadanja može pripisati obrađenoj hrani“, rekao je doktor Dejvid Katz.

,,Veličina uzorka je velika, a praćenje opsežno. Iako nema dokaza, ovo je dovoljno robusno da bismo mogli zaključiti da je prerađena hrana verovatno loša za naš mozak“, pojašnjava doktor.

,,Međutim, došlo je do zanimljivog preokreta. Ako je kvalitet celokupne ishrane bio visok – što znači da je osoba jela i puno neprerađenog voća i povrća, žitarica i zdravih izvora proteina – povezanost između prerađene hrane i kognitivnog pada je nestala“, rekao je Katz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

demencijaishranategobezdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar