Ozbiljan znak upozorenja na nizak nivo ŠEĆERA u krvi

Dijabetes tipa 2 je često stanje pri kome telo ne uspeva da stabilizuje nivo šećera u krvi. Telu je potrebno zdravo snabdevanje šećerom da bi normalno funkcionisalo, ali ako nivo šećera u krvi postane prenizak ili visok, to može naneti štetu.

Većina ljudi povezuje dijabetes tipa 2 sa konstantnim visokim nivoom šećera u krvi, ali, kako je objasnila dr Eftimija Kara, endokrinolog u bolnici Princes Grej, nizak nivo šećera u krvi takođe može predstavljati ozbiljnu pretnju.

– Bez lečenja, nizak nivo šećera u krvi može dovesti do gubitka svesti, napada i vremenom postati ozbiljan rizik po život – objasnila je.

Hipoglikemija (medicinski izraz za nizak nivo šećera u krvi) je obično je kod dijabetičara obično posledica upotrebe insulina ili drugih lekova koji kontrolišu šećer u krvi.

– Svest o simptomima povezanim sa hipoglikemijom i edukacija pacijenta su ključni – izjavila je dr Kara

Takođe se preporučuje da pacijenti i zdravstveni radnici prošire obrazovanje i svest o hipoglikemiji na bliske prijatelje i porodicu pacijenta kako bi oni mogli da pomognu u problematičnim slučajama.

Na šta bi trebalo da pazite?

Kako je doktorka objasnila bilo kakvo peckanje ili svrab u ustima je najčešći znak za nizak nivo šećera u krvi.

Ostali znaci mogu biti vrtoglavica i mučnina, glad, drhtavica ili nervoza, znojenje, ubrzan rad srca, slabost i umor, glavobolja.

Kako regovati?

Prema prečima dr Kare, ako se simptomi iznenada pojave kod osobe, ona hitno mora da unese hranu sa visokim nivoom ugljenih hidrata.

Ugljeni hidrati se relativno brzo razlažu u glukozu, te će lako povećati nivo šećera u krvi.

Dr Eftimija Kara preporučuje sledeće ugljene hidrate:

– Tableta glukoze

– Gusti sok

– Kockicu šećera

– Bombonu

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, ako imate dijabetes, postoje saveti koji vam mogu pomoći da smanjite šanse za nizak nivo šećera u krvi.

Jedna od vitalnih mera predostrožnosti je redovno proveravanje nivio šećera u krvi i poznavanje svih mogućih simptoma.

Saveti SZO

Uvek nosite sa sobom slatku grickalicu ili sok. Ne preskačite obroke. Budite oprezni kada pijete alkohol. Ne pijte velike količine u kratkom vremenskom periodu i izbegavajte da pijete na prazan stomak.

Pazite prilikom vežbanja. Ako pojedete nešto što sadrži ugljene hidrate pre vežbanja, može vam pomoći u smanjenju rizika od hipoglikemije. Ako koristite insulin, možda je bolje da uzmete nižu dozu pre ili posle napornih vežbi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijabetessecer
Komentari (0)
Dodaj komentar