Pažnja: 7 simptoma leukemije

Leukemija je takođe najčešći rak koji se javlja kod dece i tinejdžera. Poput mnogih karcinoma i leukemija, u početnim fazama je asimptomatska. No budući da krv teče celim telom, ovaj rak se brzo širi.

Postoji nekoliko vrsta leukemije a to su akutna leukemija koja se leči kombinacijama hemoterapije, potom hronična limfocitna leukemija koja se javlja kod starijih osoba, akutna mijeloblastna leukemija i akutna limfoblastna leukemija.

Simptomi leukemije

Anemija je stanje u kojem vašoj krvi nedostaje dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica da nose kiseonik kroz telo. Kao rezultat, vaše ćelije mogu početi da gladuju. Simptomi anemije uključuju umor, bledu kožu i osećaj fluksije.

Leukemija takođe može prouzrokovati da lako krvarite. Ako ustanovite da vam i najmanji udarac ostavlja modrice, to može biti znak upozorenja.

Leukemija takođe može uzrokovati pojavu krvi u mokraći ili stolici, te povećati učestalost krvarenja iz nosa ili učiniti da vam desni krvare tokom jela ili pranja zuba.

Leukemija čini da ste podložni infekcijama. Uzrokuje češću upalu grla ili bronhijalnu upalu pluća, uključujući i visoku temperaturu, glavobolju, ranice u ustima ili osipna koži.

Kada su uzrokovani leukemijom, otečeni limfni čvorovi obično se javljaju u grlu, pazuhu ili preponama.

Iako leukemija ne napada direktno vaš probavni sistem, pridružene ćelije raka proizvode materije za koje je poznato da menjaju način na koji telo metabolizuje hranu. Ukoliko ste naglo izgubili na kilaži ili ste mnogo smršali, vreme je da se uputite kod svog lekara.

Pojavljuju se poteškoće s disanjem, osoba lako ostaje bez daha, a problem može stvarati i pokušaj da pređete s jedne strane sobe na drugu.

Povećana slezina može u slučaju leukemije uzrokovati nelagodu ili oštar bol. Budući da je slezina smeštena u gornjem levom delu trbušne šupljine, tamo se pojavljuje i bol.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

leukemija
Komentari (0)
Dodaj komentar