Počelo testiranje vakcine koja nakon prve primene uništava rak

Vakcina protiv raka ulazi u fazu kliničkog testiranja na obolelima. Istraživači smatraju da će jednom injekcijom uništiti sve tumore u telu obolelih i tako smanjiti troškove i vreme lečenja.

Naučnici sa Univerziteta Stanford u Kaliforniji, koji su ranije i otkrili tretman za lečenje raka koji se danas koristi u celom svetu, tvrde da samo jedna injekcija u jedan tumor u telu podstiče odbrambeni sistem, koji zatim napada sve ostale tumore, piše Daily Mail, a prenosi 24sata.hr.

Kombinacija aktivnih sastojaka u injekciji aktivira imuni sistem za borbu protiv rakom zaraženih ćelija u telu.

Nakon što su uspeli da uklone sve ćelije zaražene rakom u eksperimentima na miševima, vođe istraživanja su odlučili da započnu kliničko ispitivanje na ljudima.

Budući da je davanje injekcije jako lokalizovano, naučnici smatraju da će vakcina biti finansijski isplativija od današnjih dostupnih tretmana i da ne uzrokuje štetne nuspojave kod pacijenata koje se često pojavljuju kod drugih vrsta imunoloških simulacija.

– Kada koristimo ova dva agensa zajedno, tumori nestaju u celom telu. Sa ovim pristupom se ne treba ciljati svaki tumor posebno i on ne zahteva aktivaciju celog imunološkog sistema – izjavio je profesor onkologije i vodeći autor istraživanja Ronald Livaj.

Istraživački tim smatra da će ovaj lijek moći da se koristi za lečenje više tipova raka. Dok neki pristupi stimulišu ukupni imunološki sistem pacijenta, drugi ciljaju na određene delove tela kako bi se sprečilo dalje širenje raka.

– U našem pristupu lečenja raka, injekcija se daje samo jednom i to jako male količine agenasa kako bi se stimulisao imunološki sastav unutar jednog tumora. Kod miševa smo imali fantastične rezultate eliminacije tumora u celom telu – objasnio je Livaj.

Smatra da će vremenom onkolozi davati injekcije obolelima pre operativnih zahvata kako bi sprečili ponovno pojavljivanje tumora.

– Mislim da ćemo u budućnosti vakcinom moći da lečimo sve vrste tumora, sve dok sve dok vakcina utiče na imuni sistem – zaključio je Livaj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lecenje rakavakcina
Komentari (0)
Dodaj komentar