Polemika oko upozorenja na cigaretama

U zapadnim zemljama se državna administracija sve više uključuje u kampanje protiv pušenja kako bi se smanjio broj pušača, broj popušenih cigareta i negativan uticaj pušenja na zdravlje.
Mere američke administracije
Američka administracija za hranu i lekove izabrala je uznemirujuće slike dima cigarete koji izlazi iz rupe u grlu čoveka, udovice koja plače, slike bolesnih pluća, leša sa ožiljkom od operacije grudi, zahtevajući da proizvođači cigareta stave ove slike na svaku paklu cigareta (kao upozorenje potencijalnim pušačima na štetnost pušenja po zdravlje).
Reakcija proizvođača
Grupa proizvođača tužila je Američku administraciju, govoreći da je vlada otišla predaleko sa ovim predlogom. Sudija federalnog okružnog suda Ričard J. Leon složio se sa mišljenjem proizvođača.
Leon je izdao preliminarnu zabranu koja je zaustavila Administraciju u ovom koraku. Očekuje se da će uskoro biti donesena konačna presuda koja će potvrditi da je Administracija za hranu i lekove prekršila prvi amandman. Sa obe strane očekuje se podnošenje žalbe Vrhovnom sudu.
Duvanske kompanije ne protive se agresivnim porukama protiv pušenja na pakovanjima. Teško je i protiviti se sada kada je duvan proizvod koji reguliše Administracija. I niko se ne protivi činjenici da su cigarete štetne po zdravlje. Ipak, kompanije su se složile da je Administracija sa ovom idejom preterala.
Slike, kažu oni, "nisu čisto činjenična i nekontraverzna komercijalna razotkrivanja." Predložena upozorenja "uključuju emotivno teške slike koje koriste crteže, glumce, tehnološke manipulacije… i preuveličavaju potencijalne rizike od pušenja."
Kompanije ističu kao činjenicu da studije Administracije nisu uspele da pokažu da li ove slike zaista odvraćaju ljude od pušenja.
Još uvek nije sigurno da li će i kad Vrhovni sud rešiti ovaj spor.
Napomena
Bez obzira na to ko je i koliko u ovom sporu u pravu i kakvu će sud odluku doneti, činjenica je da je pušenje štetno po zdravlje i da razvijene zemlje preduzimaju razne korake da bi smanjile broj pušača.
Ove informacije mogu i nama da pomognu u borbi protiv pušenja i ukažu na to da treba poštovati postojeće mere o smanjenju uticaja duvanskog dima na zdravlje, ali da treba preduzimati i nove kampanje, kako bi se broj pušača, naročito mladih, smanjio i kako bi se sačuvalo zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dim i zdravljeduvanski dimkampanje protiv pušenjanikotinpušenje i zdravljezabranjeno pusenje
Komentari (0)
Dodaj komentar