Posledice i lečenje nekontrolisanog mokrenja

Komplikacije usled hroničnog nekontrolisanog mokrenja (urinarne inkontinencije) mogu biti manje ili veće:

Problemi s kožom – osip, infekcije kože i ranice – mogu nastati od stalno vlažne kože oko genialija.

Infekcije urinarnog trakta – nekontrolisano mokrenje povećava rizik od ponovljenih infekcija urinarnog trakta (mokraćnih kanala, bešike i bubrega).

Uticaj na lični život – nekontrolisano mokrenje može da utiče na društvene, poslovne i lične odnose i da ograničava svakodnevne aktivnosti.

Šta možete da uradite?

Ako imate nekontrolisano mokrenje, treba da se obratite lekaru opšte prakse. Lekar će vas verovatno uputiti kod lekara specijalizovanog za oboljenja urinarnog trakta, tj. urologa, ili ako ste žena, ginekologa.

Šta uraditi pre pregleda?

Pre odlaska lekaru, treba da pijete manje tečnosti kako biste „izdržali“ u čekaonici i kako bi pregled bio „bezbedan“. Ako imate zakazan pregled za ultrazvuk, onda vam je potrebna puna bešika, ali će vam to lekar reći pri upućivanju na pregled.

Pre odlaska lekaru, treba da zapišete: svoje simptome, pitanja lekaru i spisak lekova koje koristite (druge bolesti od kojih bolujete). Kažite lekaru sve o svojim navikama, da li pijete malo ili mnogo tečnosti, koliko alkohola pijete, koliko često pijete kafu ili neka druga pića (gazirana, energetska…), da li pušite i slično.

Šta reći lekaru, a šta ga pitati?

Saslušajte savete lekara i pitajte šta treba da radite, a šta ne treba da radite, pa zapišite sve što vam je lekar rekao ili sačuvajte izveštaj gde su napisani dijagnoza, saveti i tretmani.

Takođe, pitajte da li nešto od alternativne medicine i prirodnih čajeva pomaže, odnosno šta treba promeniti u svom načinu i stilu života.

Ne ustručavajte se da pitate i druga pitanja tokom razgovora i pregleda, bilo šta bi vam palo na pamet u sa vašim problemom, jer je u tome možda potencijalni uzrok problema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

diureticihronična urinarna inkontinencijalečenje inkotencijemokrenjenagon za mokrenjemnekontrolisano mokrenjeproblemi sa bešikomproblemi sa mokrenjemprostata i inkotencijarizici od inkotencijeurinarna inkontinencijažena i inkotencija
Komentari (0)
Dodaj komentar