Pravi eliksir: Kada čujete koliko je ovaj čaj zdrav, stalno ćete ga piti

Postoje razni benefiti koje po zdravlje ima matičnjak, a jedno od najvažnijih i najpopularnijih primena ove biljke jeste za ublažavanje stresa, nervoze, anksioznosti i protiv nesanice.

Ukusom i mirisom podseća na limun, a u tradicionalnoj medicini se koristi i kod raznih tegoba, od zdravlja probavnog trakta do zarastanja rana, kao i kod očuvanja zdravlja srca.

Čaj od matičnjaka se upotrebljava kod želudačne kiseline, nadimanja, lošeg varenja, mučnine. Bogat je antioksidansima, pa pozitivno utiče i na proces detoksikacije.

Istraživanja pokazuju da je matičnjak vodeća biljka za umirenje i miran i kvalitetan san, a mnogi je nazivaju i biljkom „emocionalnog isceljenja“.

Pozitivno utiče i na žensko zdravlje jer smanjuje tegobe uzrokovane PMS-om, a poseduje i antiimflatorna svojstva – bori se protiv upale i virusnih infekcija.

Kako se pravi čaj od matičnjaka?

Jednu supenu kašiku sušenog lista matičnjaka prelijte sa 200 ml ključale vode. Poklopite šolju i ostavite da čaj odstoji 15 minuta. Zatim procedite čaj i uživajte u napitku.

Ukoliko volite slađu verziju čaja, dodajte kašičicu meda.

Važno je da nikada matičnjak ne kuvate, već se biljka isključivo preliva ključalom vodom i tako se dobija zdrav napitak.
Pored čaja, matičnjak se u službi zdravlja koristi i u vidu kapsula, tableta i eteričnog ulja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čajmaticnjaknesanicastres
Komentari (0)
Dodaj komentar