Prekomerno gledanje TV-a može dovesti i do smrti!

Do sada se uglavnom mislilo da prekomerno gledanje televizije utiče na pogoršanje vida, ali nova studija iz Amerike pokazuje da može biti i jedan od glavnih uzročnika smrti!

Prema studiji, 92% Amerikanaca ima televizor u kući, a 80% odraslih provede u proseku tri i po sata dnevno uz televizor, što je više od polovine slobodnog vremena.

Poznato je da je gledanje televizije pokazatelj ukupne fizičke neaktivnosti, pa se zato upozorava da previše sedenja može imati različite štetne posledice po zdravlje.

Studija je pratila 221.000 ljudi uzrasta od 50 do 71 godine u trajanju od 15 godina. Niko od učesnika na početku studije nije imao hronične bolesti i svi oni praćeni su do decembra 2011. godine.

Rezultati su pokazali da prekomeno gledanje televizije kod starijih osoba izaziva veći rizik od smrtnosti usled bolesti srca, raka, dijabetesa, gripa, bolesti jetre i Parkinsonove bolesti.

U poređenju sa osobama koje su gledale televiziju jedan sat dnevno ili manje, osobe sa tri do četiri sata dnevno uz televizor, imale su 15% veći rizik od smrti, a osobe sa sedam i više sati gledanja TV-a dnevno – čak 47% veći rizik.

Studija je čak uzela u razmatranje i druge faktore rizika poput pušenja, alkohola, nezdrave ishrane i slično. Stopa smrtnosti je i nakon tih faktora ostala ista za ljude koju su puno vremena provodili uz televiziju.

Naravno da ne postoji direktna uzročno-posledična veza između svih navedenih uzroka smrti i gledanja televizije, naročito zbog toga što, kako je navedeno na početku, 92% domaćinstava ima TV, pa je zato i logično da neko više, a neko manje gleda televiziju. Poenta je da se razgraniče aktivne i neaktivne starije osobe sa manje ili više vremena provedenog uz televizor: manje televizije, a više vežbi dosta smanjuje rizik za smrtnost kod starijih osoba.

Nalazi dokazuju da kod starijih osoba fizička neaktivnost predstavlja ozbiljnu pretnju po zdravlje, a jedna od tih neaktivnosti, ako ne i najveća, jeste vreme provedeno uz televizor.

Zaključak studije je da se kao zdravstvena preporuka starijim osobama uvrsti i rizik od previše vremena provedenog uz televizor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fizička neaktivnosthronične bolestirekreacijasedenjetv
Komentari (0)
Dodaj komentar