Prepoznajte ih na vreme: Ovo su 3 najranija znaka srčanog udara

Nova istraživanja su pokazala da tri od četiri osobe misle da su u istom stanju. Manje od polovine ispitanih je reklo da će pozvati Hitnu pomoć ako oni ili njihova voljena osoba imaju neke od manje poznatih simptoma srčanog udara.

Srčani udar može da izazove srčani zastoj, to su dve veoma različite stvari, ali se često mešaju jedna sa drugom.

Rani pokazatelji da biste mogli imati srčani udar su nelagodnost, znojenje i stezanje u grudima. Profesor dr Stiv Povis je rekao: „Nažalost, kardiovaskularne bolesti uzrokuju četvrtinu svih smrtnih slučajeva širom zemlje i identifikovali smo ovo kao najveću oblast u kojoj možemo spasiti živote u narednoj deceniji.

Možda vam ovi simptomi neće delovati ozbiljno, ali je od velike važnosti da kontaktirate pomoć.

Važno je naglasiti da je ukupna stopa preživljavanja za osobe koje dožive srčani udar sedam od deset, a povećava se na devet od deset, za one koji rano stignu u bolnicu.

Simptomi srčanog udara mogu uključivati:

Bol u grudima – osećaj pritiska, težine, stezanja ili stezanja u grudima bol u drugim delovima tela – može se osećati kao da se bol širi sa grudi na ruke (obično je zahvaćena leva ruka, ali može zahvatiti obe ruke), vilicu, vrat, leđa i stomak (abdomen)

  • osećaj vrtoglavice
  • znojenje
  • kratak dah
  • mučnina (mučnina) ili mučnina (povraćanje)
  • ogroman osećaj anksioznosti (slično kao kod napada panike)
  • kašalj

Dok je najčešći simptom srčanog udara i kod muškaraca i kod žena bol u grudima, žene češće doživljavaju druge simptome kao što su kratak dah, mučnina/povraćanje i bol u leđima ili vilici, prenosi Espreso.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

srcani udarsrce
Komentari (0)
Dodaj komentar