Prepuno pesticida: Ovo povrće je najotrovnije a Srbi ga obožavaju

Istraživanje pokazalo, ukoliko se jede često, može da izazove ozbiljne tegobe

Izbegavanje konzumiranja voća i povrća koji su najviše tretirani pesticidima je korak ka zdravijem životu.

Švedski naučnici su dokazali da se insekti, fungicidi i regulatori rasta biljaka mogu nakupiti u telima dece i odraslih. Međutim, ako samo dve nedelje ne unosimo u organizam hranu koja je zagađena pesticidima, nivo ovih toksina u našem telu pada na nulu.

Evo zašto je važno da izbegavamo hranu tretiranu pesticidima:

Zdravlje mozga: U dokumentima iz 2008. godine se navodi da se brojni pesticidi smatraju neurotoskinima koji mogu da utiču na mozag sisara i ljudi. Istraživanja su pokazala da postoji jaka povezanost između izloženosti pesticidima i Parkinsonove bolesti – hroničnog i progresivnog poremećaja kretanja.

U izveštaju iz 2011. godine otkriveno je da je glifosat između 60% i 100% uzroka zagađenja vazduha. U Evropi, preko 40% podzemnih voda je pozitivno na glifosat, a Nemci su ovaj pesticid našli u ljudskom urinu. Glifosat je pronađen i u krvi ljudi pa čak i u majčinom mleku.

Zdravlje dece: Deca su podložnija toksinima od odraslih. Američka akademija za pedijatriju je upozorila da je izloženost pesticidima u ranom uzrastu povezana sa rakom kod dece, smanjenom kongitivnom funkcijom i problemima u ponašanju. Istraživanja su pokazala da predškolska deca izložena pesticidima imaju manju izdržljivost, lošiju koordinaciju očiju i lošiju kratkoročnu memoriju od dece koja nisu bila izložena istom nivou toksina.

Da bi se smanjio rizik od ovih bolesti, preporuka je da se izbegava kupovina ovog povrća, osim ako nije organsko ili uzgajano u vašoj bašti:

Celer
Spanać
Paradajz
Čeri paradajz
Krastavac
Paprika babura

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

povrće
Komentari (15)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Danas je nemoguce da nesto iznikne iz zemlje i formira plod ako se ne prska bar nekoliko puta. Namnozilo se buba koje sve to slisti jos u semenu pa nadalje. Zatrovana zemlja,zatrovan vazduh i voda i kako onda da bilo sta uspe. A sto se tice „organskog“ ne bacajte novac uzalud. Sve je to isto.

    • Rada

      Organsko- nema veće zablude!! Iz zemlje, vode i vazduha, otrovčina koliko nećeš!

  • gordana.

    Odavno sam se vec uverila u zloupotrebu sredtava kojima bi trebalo da si ubijaju stetocine koje napadaju voce i povrce zbog neosvescenosti proizvodjaca koji iznose povrce i voce na pijacu ili prodaju marketima,manjim prodavnicam posebno za paradajz koji se toliko ociglecno vidi da nije na prirodan nacin uzgajan jer bude sav supalj izznutra ..Posebno se to desava zbog dobiti u periodu pocetka sezone koja u Srbiji pocinje u aprilu i maju .Za spanac nismo imali vidljive dokaze da je stetniji nego korisniji zbog cega se mnogo koristi osim ovakvih korisnih i otreznjujucih saveta koje ne treba ignorisati posebno kada su deca u pitanju.Za celer se odavno napominje da je najizlozeniji pesticidima..Za kornisone sam takodje odavno slusala i za male krastavcice koji se ostavljaju jer se tretiraju na kraju leta da ne bi rasli zbog sezone zimnice u kojoj su najzastupljeniji .

    • Anonimni

      Pocetak sezone paradajza je pocetkom juna. I nije supalj nego odlican,nadjite mesto gde ga kupujete,i proverenog proizvodjaca.

  • Motte

    Pored kanala Dunav Tisa Dunav koji je najzagadjenije mesto na planeti povrve polivaju sa tom vodom,pa mzete zamisliti sta se sve u tom povrvu nalazi.Ali sta da se prica iz slavina nam curi mulj koji nam transportunu azbestnim cevima.Ali naplacuju pijacu vodu 😩

  • Anonimni

    Pa što ne zabrane pesticida? Zato što bogati truju sirotinju ili…

  • David

    A u marketima savršenstvo između ostalog paradajz koji samo ima oblik a kad zagrizeš nemaš pojma kako da opišeš ukus, i još 380 din za kg a velik kao dupla teniska loptica

  • MP

    Jabuke (voće) se prskaju 20-25 puta.

    • Ana

      Prosto. Zakonom zabraniti upotrebu pesticida.

      • Rada

        E te izvozimo u Indiju, a uvozimo Poljske koje su radioaktivne…

  • Anonimni

    Za salatu onfa samo – lukac

    • Anonimni

      Luk je otporan na glifostat on je najotrovniji

  • Anonimni

    Kraće rečeno: Ne jedite ništa.

    • Luka

      Kod nas je sve zivo zatrovano. Seljaci prskaju otrovom paradajz da preko noci pocrveni,i to sutradan prodajunna pijaci. Licno sam se uverio. Treba uvedti kontrolu po pijacama i marketima.

      • Tisa

        Ne komenarisi u globalu, ima nas koji ne prskamo paradajz. Ali nije savršenog izgleda kao u marketu. Zato je ukus neodoljiv. Pozdrav