Prestali ste u potpunosti da pijete alkohol? Šta se tada dešava vašem telu?

Mnogi se u januaru odluče na “dry January”, odnosno “suvi” mesec, kada nakon prejedanja i previše alkohola za slave i provode, organizmu daju malu pauzu i naprave detoks.

Sat vremena od poslednje čašice alkohola počinje najjača faza detoksikacije iz krvi. Jetra radi punom parom, a gušterača proizvodi još više insulina.

Prvih 12-24 sata

U ovom periodu normalizuje se nivo šećera u krvi. Ali, ako ste u dva sata ujutro nakon pijanstva otišli do prodavnice i kupili sve slatkiše na svetu, pripremite se na nekoliko dana u kojima će nivo šećera u krvi divljati. U prvih 12 sati ne zaboravite na vodu jer postoji velika mogućnost od dehidracije.

48 sati od zadnje čaše alkohola

Do sada je telo verovatno završilo s detoksikacijom. Zavisno od toga koliko ste pili, mamurluk, glavobolja i umor mogu još biti prisutni. Glavobolju na prirodan način možete rešiti uljem od lavande koje lagano umasirate u čelo.

Nakon 72 sata

Svi znakovi mamurluka sada bi trebali da prestanu i napokon ćete se psihički i fizički osećati dobro.

Sedmica od prestanka

Spavaćete puno bolje, pa će vam se povećati mentalna i fizička energija. Koža će izgledati bolje i mlađe jer će telo ponovo biti prirodno hidratizirano. Ako imate problema s ekcemom ili peruti, u ovom periodu bi sve moglo biti bolje.

Mesec bez alkohola

Masnoće u jetri smanjiće se za 15 odsto, pa će bolje filtrirati toksine iz tela. Verovatno ćete primetiti i da su vam se smanjile masne naslage oko stomaka. Prema istraživanju objavljenom u „The International Journal of Cosmetic Science“, nakon četiri sedmice vide se naveće promene na koži.

Godina bez alkohola

Ako se odlučite na ovakav korak do sada biste bez ikakvog drugog odricanja mogli izgubiti sedam do deset kilograma. Smanjuje se rizik od raka usta, jetre i dojki. A treba misliti i na veliku financijsku uštedu, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

apstinencijaalkoholtelo
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • bambi

    Sta se desava posle godinu dana kada prestanem da jedem?

    • Anonimni

      odlaziš u zemlju?