Probiotici i alergije

Takozvane prijateljske bakterije, poznate kao probiotici, mogu pomoći kod nekih polenskih kijavica ili sezonske alergije. Pa ipak, lekari koji su radili reviziju kažu da je potrebno više istraživanja pre nego što bi mogli da preporuče probiotike kao opciju za lečenje.

Neki naučnici smatraju da porast alergija u svetu može biti uzrokovan nedostatkom bakterija u crevima zbog „čistijih“ uslova života. Život u superčistom okruženju ne stavlja vas dovoljno često u kontakt sa mikroskopskim živim bićima – mikrobima, što može dovesti do toga da se imuni sistem „zbuni“ jer mora da se bavi bezopasnim alergenima.

Probiotici su živi mikrobi koji mogu povećati količinu dobrih bakterija u našim crevima i pojačati naš imuni sistem.

Istraživači Medicniskog centra sa Vanderbilt univerziteta pregledali su 23 studije u koje je bilo uključeno ukupno 1.919 ljudi. Kvalitet studija varira, ali su analizirane dve „nasumično kontrolisane studije“, što naučnici smatraju „zlatnim standardom“.

Istraživači kažu da su u 17 studija ljudi sa sezonskim alergijama koji su koristili probiotike imali određeni napredak u najmanje jednom aspektu – blaži simptomi ili bolji kvalitet života – u poređenju sa ljudima koji su imali alergije, ali su dobili placebo tretman. Šest studija pokazalo je da probiotici nisu ublažili simptome alergije.

Dobijeni rezultati obećavaju, ali jedan od razloga zbog kog istraživači još uvek ne mogu da preporučuju probiotike za lečenje sezonske alergije jeste taj što su razne studije koristile različite probiotske sojeve.

Rezultati istraživanja objavljeni su u međunarodnom časopisu „Alergija i rinologija“.

Napomene

Podsećamo da neka ranija medicinska istraživanja ukazuju na to da je savremenim načinom života i ishranom narušen balans bakterija u našim crevima, što izaziva mnoge zdravstvene probleme. U mnogim takvim slučajevima pokazalo se da su pojedini probiotici od koristi, tako da postoji velika verovatnoća da oni koriste i kod nekih alergijskih problema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alergijacrevne bakterijedobre bakterijepolenska alergijaprobioticisezonska alergija
Komentari (0)
Dodaj komentar