Protiv nadimanja stomaka

Privremena abdominalna nadutost je nešto što povremeno pogađa skoro svaku zdravu osobu, osim ako nadimanje stomaka ne nastaje zbog zdravstvenih problema kao što su bolesti jetre ili srca.
Dobra vest je da se nadimanje stomaka može izbeći prilično lako. Navodimo neke savete stručnjaka:
Sprečite zatvor
Premalo vlakana, premalo tečnosti i nedovoljno fizičke aktivnosti može dovesti do opstipacije (zatvora), pa i do nadimanja. Kako biste to izbegli, trebalo bi da jedete hranu bogatu vlaknima (25 grama vlakana dnevno za žene i 38 grama za muškarce) kao što su žitarice, voće, povrće, mahunarke, orašasti plodovi i semenke.
Takođe bi trebalo da pijete dosta tečnosti (voda, čaj, kompot, sok…), 6 do 8 čaša dnevno, i obavljati fizičke aktivnosti u trajanju od najmanje 30 minuta, pet puta nedeljno.
Sprečite alergiju na pšenicu ili netoleranciju na laktozu
Alergije i netolerancija na hranu mogu da izazovu gasove i nadimanje, ali to treba da bude potvrđeno od strane lekara. Mnogi ljudi sami sebi postave dijagnozu za ove uslove pa nepotrebno eliminišu zdrave mlečne proizvode i potrebne žitarice iz svoje ishrane. Ako sumnjate da ste alergični ili netolerantni na neku namirnicu, obratite se lekaru kako biste se testirali.
Ako ste zaista alergični na hranu, možda ipak možete imati koristi od manje količine problematične hrane ili ako je uzimate sa drugim namirnicama. U slučaju mlečnih proizvoda, od pomoći mogu biti jogurt i neke vrste sira koje sadrže manje laktoze.
Ne jedite prebrzo
Brzo jedenje i nežvakanje hrane može dovesti do gutanja vazduha koji dovodi do nadimanja stomaka. Zato usporite sa žvakanjem i uživajte u hrani jer bi obroci trebalo da traju barem 30 minuta. Takođe, imajte na umu da probava počinje u ustima, a nadimanje možete smanjiti samo time što ćete hranu više i duže žvakati.
Postoji još nešto. Kada hranu temeljno žvaćete, vaši obroci će postati više zadovoljavajući, iz hrane će te "izvući" više hranljivih materija, a istraživanja su pokazala da ako jedete sporije, možete vremenom početi da jedete manje.
Ne preterujte sa gaziranim pićima
Gazirana pića mogu izazvati zarobljene gasove u stomaku. Umesto toga, probajte vodu sa ukusom limuna ili jednostavno smanjite broj i količinu gaziranih pića ako ih konsumirate svakodnevno.
Možete probati i sa čajem od nane kao umirujućim napitkom koji će vam pomoći da smanjite nadimanje.
Ne preterujte sa žvakaćim gumama
Žvakaće gume takođe mogu dovesti do gutanja vazduha, što može izazvati nadimanje stomaka. Ako vam je žvakanje prešlo u naviku, probajte sa nekim tvrdim bombonama ili sa nekom zdravom namirnicom punom vlakana poput voća i povrća.
Ograničite unos natrijuma
Prerađena hrana je obično bogata natrijumom, a ima manjak vlakana, što može dovesti do osećaja nadimanja u stomaku.
Čitanje etiketa na namirnicama trebalo bi da vam postane navika. Prilikom kupovine prerađene, konzervirane ili smrznute hrane, birajte one koje ne sadrže više od 500 miligrama natrijuma po obroku ili ukupno 1.500 do 2.300 miligrama natrijuma dnevno.
Smanjite upotrebu soli i ne dodajte previše soli jelu jer je najbolji i najzdraviji prirodni ukus i slanoća hrane.
Polako sa pasuljem
Pasulj i drugo povrće kao što su brokoli, prokelj i karfiol takođe mogu izazvati nadimanje u stomaku, ali to ne znači da treba odustati od ovog veoma hranljivog povrća koje sadrži puno vlakana.
Pasulj bi trebalo polako da dodajete ishrani dok se vaše telo prilagodi jedinjenjima koja u početku izazivaju gasove. Možete koristiti i anti-gasne proizvode (začine) koji mogu smanjiti gasove od pasulja i drugog povrća.
Jedite manje obroke, ali češće
Umesto tri velika obroka na dan, probajte da jedete više manjih obroka. To vas može osloboditi nadutog osećaja koji često prate velike porcije, kao tokom raznih proslava ili praznika. Manji, a češći obroci, takođe mogu pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi.
Dakle, probajte sa pet ili šest manjih obroka dnevno, ali vodite računa da količina hrane i kalorija ostane srazmerna vašim potrebama. Više manjih obroka sprečava gojaznost a poboljšava opšte zdravstveno stanje.
Pokušajte sa hranom ili pićem protiv nadimanja
Nekoliko različitih istraživanja je pokazalo da čaj od nane, đumbir, ananas, peršun i jogurt sadrže probiotike koji mogu znatno smanjiti nadimanja.
Ovo su sve prirodne i bezbedne namirnice koje su dobre za zdravlje, kada se pravilno koriste, pa ne postoji razlog da ih ne probate bez obzira na to da li će vam pomoći prilikom nadimanja stomaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolovi u stomakugasovigazirani sokovinadutostpasuljproblemi sa varenjem.zdrava hranazdrava ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar