Proverite rizik od moždanog udara: Jednostavan test koji možete sami da uradite, traje samo 20 sekundi

Kardiovaskularne bolesti su glavni uzrok smrti u Srbiji, a moždani udar nastaje kada se krvni ugrušak zaglavi u jednoj od moždanih arterija i blokira protok krvi.

Istraživači veruju da bi jedan test od 20 sekundi mogao mnogo da otkrije o nečijem mozgu, a čak i da predvidi rizik od moždanog udara.

Istraživanje je objavljeno u časopisu „Stroke“, a rezultati su pokazali da ljudi koji ne mogu da stoje na jednoj nozi najmanje 20 sekundi, imaju veći rizik od nastanka moždanog udara ili oštećenja mozga. Reč je o japanskoj studiji koja je sprovedena na 1.400 ispitanika. Sva merenja obavljena su dok su ispitanici stajali bosi, sa rukama pripijenim uz telo.

Naučnici su utvrdili da su osobe sa blagim kognitivnim oštećenjima, naročito one sa Alhcajmerom, sklone nestabilnosti dok stoje na jednoj nozi.

„Utvrdili smo i da oko trećine osoba sa više od dve lezije u mozgu ima problema sa ravnotežom. Gledajući pacijente sa samo jednom lezijom na mozgu, 16 odsto njih imalo je problema s ravnotežom“, naveli su u zaključku.

Klinika „Cleveland“ objašnjava da su moždani udari jedan od najčešćih uzroka lezija mozga. Lezije mozga mogu da zahvate male do velikih oblasti moždanog tkiva, a ozbiljnost stanja može da varira od relativno malog do opasnog po život.

Još 2009. u časopisu posvećenom Alchajmerovoj bolesti navedeno je da „neravnoteža prilikom stajanja na jednoj nozi predviđa veću stopu kognitivnog pada“, piše Alo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mozdani udartegobetestzdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar