Proverite zašto je KEFIR NAJZDRAVIJI mlečni proizvod

Kefir je piće staro više od 1000 godina, a poreklom je s Kavkaza, smatra se jednom od najzdravijih namirnica na svetu.

Navodno ga je tamošnje lokalno stanovništvo, poznato po zdravlju i dugovečnosti, slučajno otkrilo za vreme nošenja svežega mlijeka u svojim kožnim kesama.

U osnovi, kefir se proizvodi fermentacijom „kefirnih“ zrnaca, koji podsećaju na mali karfiol. Ta se zrna sastoje od kazeinskih i želatinoznih kolonija mikroorganizama koji se simbiotski uzgajaju. Kefir je namirnica koja sadrži nevoravatnu količinu hranjivih sastojaka, puno proteina, B vitamina, kalijuma i kalcijuma. Pored toga što je sjajan probiotik, kefir je spas za dijabetičare, snižava holesterol, blagotvorno utiče na celi organizam. Kada je reč o imunitetu, tu je neprevaziđen.

Iako konzumiranje kefira donosi mnogo zdravstvenih koristi, moguće su i neke nuspojave. One uključuju zatvor i grčeve u stomaku, a najčešće ih ljudi osete nakon prve konzumacije kefira. Nadalje, kefir se smatra sigurnim za decu tek nakon prve godine života.

Koliko je kefir zdrav svedoči i to da jedna šolja kefira sadrži samo 100 kalorija, 4 grama proteina, 10% dnevnog unosa kalcijuma i fiboflavina, 12% dnevne potrebe za vitaminom B12, a sadrži i magnezijum i fosfor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mlečni proizvodimlekozdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar