Pušački gen

Zašto neki pušači mnogo teže mogu da prestanu sa pušenjem u odnosu na druge? Potencijalni krivci su „pušački geni“.

Istraživači su analizirali genetske razlike na osnovu 22 studije sa skoro 9.500 pušača. Uočene su varijacije u genima uključenim u obradu dopamina, neurotransmitera koji pomaže u regulaciji „moždane nagrade“ u „centru za zadovoljstvo“. Istraživači veruju da nikotin iz cigareta povećava dopamin u mozgu, što dovodi do zavisnosti.

Pitali su se da li varijante u genima koji regulišu dopamin mogu biti povezane sa sposobnostima pojedinaca da se lakše ili teže odreknu pušenja.

Naučnici su se fokusirali na sekvencu DNK koja se zove Taq1A i ustanovili da su pušači sa varijantom tog gena A2 / A2, lakše prestajali sa pušenjem u odnosu na pušače koji su nosili druge varijante gena.

„Ova varijanta analizirana je godinama, ali nova studija daje više nego ubedljiv dokaz o ulozi genetske varijante u odvikavanju od pušenja kroz analizu značajanog broja uzoraka“, izjavio je koautor studije Ming Li, profesor na odeljenju psihijatrije i neurobihevioralnih istraživanja na Univerzitetu u Virdžiniji.

Rezultati su objavljeni u internet izdanju „Translational Psychiatry“. Ming Li i istraživači sa Medicinskog univerziteta u Kini, upozoravaju na to da oko 6 miliona ljudi širom sveta svake godine umre zbog pušenja.

Studija je obrađivala istraživanja u periodu između 1994. i 2014. godine, a analizirane studije imale su između 100 i 2.000 ispitanika (pacijenata koji su se odvikavali od pušenja). Uspešnost odvikavanja od pušenja kretala se između 10 i 67 procenata.

Došlo se do rezultata da postoji značajna povezanost – ali ne definitivni dokaz – između pušača sa DNK varijantom A2/A2 i povećanim sposobnostima za odvikavanje od pušenja.

Autori smatraju da je ovo početak i da rezultati treba da podstaknu više istraživanja u genetici za uspešnije odvikavanje pušača od pušenja. Ovakva istraživanja mogu dovesti do razvoja personalizovanih tretmana odvikavanja od pušenja zbog nasleđenih predispozicija svakog pušača.

Mišljenja i napomene

Kineski istraživači istakli su složenost ljudskog organizma, konstatujući da postoje mnogi faktori koji su uključeni u zavisnost od pušenje, a genetska varijanta samo je jedan od njih.“

U međuvremenu, dr Norman Edelman, viši medicinski konsultant Američke asocijacije za plućne bolesti, izrazio je malo iznenađenje idejom da genetika ima ulogu u odvikavanju od pušenja.

„Postoji ogromna varijabilnost u sposobnostima svakog pojedinca da prestane sa pušenjem“, izjavio je Edelman, profesor preventivne medicine na Državnom univerzitetu u Njujorku. „Samo 5% pušača brzo i lako prestane sa pušenjem. Imam jednog pacijente koji je ustao jednog jutra, odlučio da prestane da puši i prestao. A onda sam imao pacijente koji su bezuspešno pokušavali 10 puta da prestanu sa pušenjem.“

Genetika može da objasni neke od razlika u zavisnosti od pušenja. Sledeći korak, u smislu napretka nauke o odvikavanju od pušenja, jesu pokušaji da se shvati kako ovaj proučavani gen deluje. Naučnike interesuje kakve kodove proteini nose i da li postoji neki način da se izmeni kod koji funkcioniše u odvikavanju od pušenja. Postoji ta mogućnost, ali je na ovom stepenu razvoja nauke to veoma teško.“

Edelman smatra da su aktuelna istraživanja dobra: „Što više znamo o pušenju, sklonostima ka duvanskom dimu i odvikavanju od pušenja – više ćemo biti u stanju da razvijemo efikasne strategije za pomoć pacijentima.“

Pročitajte još članaka o štetnosti pušenja…

Ostavite pušenje sa nama!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

genetikanikotinska zavisnostpušački genpušenje
Komentari (0)
Dodaj komentar