Rak pluća i zagađen vazduh

Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala je zagađenje vazduha kao jedan od primarnih uzroka raka širom sveta, posebno raka pluća.
Međunarodna zdravstvena agencija za istraživanje raka svrstala je zagađenost vazduha u istu kategoriju kao kancerogeno delovanje duvanskog dima, ultraljubičasto zračenje i zračenje plutonijuma. Ove informacije nedavno je objavio BBC.
Prema zvaničnim izveštajima, godišnje je oko 223.000 smrtnih slučajeva raka pluća na globalnom nivou posledica izloženosti zagađenju vazduha. Veći broj smrtnih slučajeva usled raka najčešće se dešava u zemljama Azije, gde je u trendu brzi razvoj industrije, kao u Kini.
Napomene
Rak pluća i pušenje često, ali ne uvek, idu ruku pod ruku. Lajt cigarete, mentol cigarete i cigarete sa manje katrana nisu ništa manje opasne od „običnih“ cigareta. Prestankom pušenja nakon nekog vremena organizam se oporavlja, a rizik od raka se smanjuje.
Rane faze raka pluća obično su izražene kroz sledeće simptome: dugotrajan kašalj, teško disanje, kratak dah i krvava sluz. Lečenje karcinoma je najefikasnije ako se bolest otkrije u ranoj fazi i najčešće uključuje: operacije, hemoterapiju ili zračenja.
Podsećamo naročito roditelje da treba izbegavati pešačenje i šetnje ulicama u vreme kada je gust saobraćaj i ima mnogo smoga, jer su pluća tada najviše izložena izduvnim gasovima iz automobila. Ne zaboravite da su deca na nižoj visini od nas, bez obzira na to da li hodaju ili su u bebi-kolicima, a tamo je koncentracija ugljen-monoksida najveća (teži je od vazduha). Dečji organizam (naročito pluća) je osetljiviji na sve vrste zagađenog vazduha od organizma odraslih ljudi.
Vežbanje, bavljenje sportom i umerena fizička aktivnost smanjuju rizike od kardiovaskulurnih bolesti, ali i od raka pluća za oko 20%, jer poboljšavaju funkcije pluća. Zato svima preporučujemo povremene šetnje (bar jednom nedeljno) ili umerene fizičke aktivnosti u prirodi (park, izletište, selo, planina, jezero, more…).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dimkarcinompušenjepušenje i rakrakrak plucarizik od rakasmogsmog i karcinomzagađen vazduh
Komentari (0)
Dodaj komentar