Rak žučne kese

Rak žučne kese utiče na proizvodnju tečnosti za varenje i žuči od strane jetre. Postoje različite vrste raka žučne kese, a više od 80% slučajeva jesu adenokarcinomi, koje nastaju u ćelijama žlezda povezanih sa žučnom kesom.
Šta izaziva rak žučne kese?
Rak žučne kese je u novije vreme jedna od čestih malignih bolesti kod žena i muškaraca.
Rizik od razvoja raka žučne kese povećava se sa godinama, a naročito nakon 50. godine. Porodična istorija raka žučne kese takođe povećava rizik, baš kao i nepravilna ishrana, pušenje i upala žučne kese.
Ljudi sa stanjem koje se zove “porcelanska“ žučna kesa, takođe imaju povećani rizik za nastanak karcinoma. Ova vrsta raka češće se javlja kod žena nego kod muškaraca.
Koji su simptomi raka žučne kese?
U ranim fazama, rak žučne kese ne izaziva nikakve simptome, ali kasnije u razvoju može da izazove bol u stomaku, mučninu i žuticu.
Kako se dijagnostikuje rak žučne kese?
Dijagnoza raka žučne kese obično počinje pri poseti lekaru opšte prakse sa nekim simptomima. Upućivanje (dijagnoze) bolesti vrši se specijalističkim pregledom ili testovima za rak žučne kese. Za tačnu dijagnozu potrebni su testovi krvi, ultrazvuk i CT skeniranje.
Kako se leči rak žučne kese?
Veća je verovatnoća da će rak žučne kese biti u potpunosti uspešno izlečen kada se sa terapijom krene ranije, odnosno kada se rak otkrije. Glavna terapija koje se koristi jeste operacija uklanjanja žučne kese i obolelog tkiva koje je okružuje.
Hemoterapija i radioterapija takođe se mogu primenjivati, a oko 10% svih bolesnika sa dijagnozom raka žučne kese uz terapiju će živeti duže od pet godina nakon dijagnoze.
Kao i za sve vrste karcinoma, rano otkrivanje može značiti ako ne potpuno izlečenje, onda produžetak života za pet do deset godina.
Kao i kod svih vrsta karcinoma, bitno je javiti se lekaru kada osetite neke neuobičajene bolove ili poremećaje zdravlja. Svaka takva promena ne mora značiti da se radi o raku, ali jedino lekar može odrediti o čemu se radi i kakva je terapija potrebna.
I sama dijagnoza „karcinom“ nije „smrtna presuda“, jer se sada mnoge vrste raka, naročito otkrivene u ranoj fazi, efikasno leče (ili hirurški ili raznim terapijama). U lekarskoj praksi se dešavalo da su se pojedini pacijenti potpuno izlečili, oporavili, iako im je dijagnoza bila „neizlečivi karcinom, u poodmakloj fazi, bez uslova za operaciju“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolničko lečenjehemoterapijajetrakarcinommaligne bolestimaligne ćelijeoperacijarakrak žučne kesežučna kesa
Komentari (0)
Dodaj komentar