Rakija – lek ili otrov? Saznajte istinu o korišćenju ovog narodnog napitka

U tradicionalnoj medicini Balkana, rakija nije samo piće, već često i sredstvo za lečenje. Stari recepti koje su nam bake prenosile često su uključivali rakiju kao lek za različite tegobe, od spuštanja temperature do dezinfekcije rana.

Ali koliko je ovo korišćenje rakije efikasno i da li postoje granice sigurne upotrebe?

Rakija, koja se tradicionalno proizvodi od voća poput šljive, često je deo naše kulturne baštine na Balkanu. Ona sadrži visok nivo alkohola, obično oko 40%, i ima različite primene, kako u kulinarske svrhe, tako i u tradicionalnoj medicini.

Upotreba rakije u medicinske svrhe seže daleko unazad, sa mnogim receptima koji se prenose s kolena na koleno. Ona se često koristi za olakšavanje različitih tegoba, poput zubobolje ili prehlade. Međutim, važno je razumeti kako i kada je bezbedno koristiti rakiju u ovu svrhu.

Kada je reč o zubobolji, rakija se često koristi kao obloga ili za ispiranje usta. Kiseline prisutne u voću od kojeg se pravi rakija, poput polifenola, mogu imati blago analgetsko dejstvo i pomoći u ublažavanju bola. Međutim, važno je imati na umu da prekomerna upotreba rakije za ovu svrhu može imati suprotan efekat i pogoršati stanje.

Što se tiče upotrebe rakije za snižavanje telesne temperature, postoje različita mišljenja. Neki tvrde da alkohol u rakiji može pomoći u širenju krvnih sudova i ubrzavanju procesa izbacivanja toplote iz tela, ali postoji malo naučnih dokaza koji podržavaju ovu tvrdnju. Takođe, brzo snižavanje telesne temperature može biti kontraproduktivno, jer organizam može reagovati tako što će je ponovo podići.

Kada je reč o dezinfekciji rana, rakija se često koristi kao antiseptik. Međutim, važno je imati na umu da alkohol može iritirati tkivo i usporiti proces zarastanja, posebno ako se koristi u prevelikim količinama. Postoje i bolje alternative za dezinfekciju rana koje ne uzrokuju iritaciju.

U suštini, rakija može imati određene lekovite osobine, ali je važno koristiti je sa oprezom i u skladu sa savetima stručnjaka. Prekomerna upotreba alkohola može imati ozbiljne negativne posledice po zdravlje, pa je važno balansirati koristi i rizike prilikom korišćenja rakije u medicinske svrhe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rakijasavettegobetrikzdravlje
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Sofronije

    U malim količinama je lek, a u većim, medicina.

  • gordana.

    Tako i ja mislim.

  • gordana.

    Komovica je lek.