Rizik od autizma kod mlađe dece

Prema novijim istraživanjima, verovatnoća da se autizam javi kod deteta čiji stariji brat ima ovaj poremećaj, veća je nego što se doskora verovalo.

Autizam je poremećaj koji spada u grupu razvojnih poremećaja koji utiču na sposobnost osoba da razmišljaju, komuniciraju, sarađuju i ostvaruju socijalne kontakte sa drugim osobama.

Ranije procene bile su da mlađi brat ili sestra deteta koje ima neki poremećaj iz spektra autizma, ima rizik od ove bolesti oko 3% do 14%. Međutim, istraživači sada tvrde da ovaj rizik može biti i do 19%.

Profesor Sali Ozonof sa Kalifornijskog univerziteta u Dejvisu izjavila je da je, nakon obavljenog istraživanja na određenom broju pacijenata, prosečan rizik od autizma za mlađe dete iznosio 18,7%. Kod određene dece ustanovljen je još veći rizik od autizma. U porodicama koje su imale više muške dece, ponavljanje autizma javljalo se od 26,2% do 32%.

Brojke su pokazale da je kod novorođenčeta rizik od autizma 1 od 5, ali više kao 1 od 4 ako je novorođenče dečak, ili čak 1 na 3 ako u porodici ima više od jednog deteta sa autizmom.

Rizik od autizma: praktična pitanja

Profesor Ozonf smatra da dobijeni rezultati „ne pružaju zadovoljstvo istraživačima“, ali pružaju dosta korisnih informacija. Nove informacije ukazuju na to da porodicama u kojima neko od dece već boluje od autizma na vreme treba skrenuti pažnju na novorođenu (mlađu) decu. Ako se autizam uoči u ranoj fazi, onda se sa takvom decom na vreme može početi sa terapijom i drugim aktivnostima kako bi kasnije imala što manje problema.

Od značaja je i to što će porodice koje već imaju autističnu decu više voditi računa o planiranju porodice.

Detalji istraživanja

Istraživači su dobili rezultate na osnovu zvaničnih podataka iz medicinske dokumentacije za 664 dece koja su imala starijeg brata sa nekim poremećajem autizma.

Deca su bila starosti od 8 meseci do 36 meseci i pregledana su više puta u toku tri godine. Posle 36 meseci praćenja, deca su klasifikovana i ustanovljeno je da li boluju od autizma ili ne.

Na kraju praćenja, kod 132 deteta je potvrđena dijagnoza: „poremećaj iz spektra autizma“. Od 132 deteta, oko 41% je sa dijagnozom autizma, a 59% su sa ostalim sličnim dijagnozama, kao što je Aspergerov sindrom.

Ozonof ističe da procena rizika za svaku porodicu zavisi od mnogo nepoznatih razloga. Kada se gleda sa druge strane, onda to izgleda ovako: „Preko 80% beba koje su imale starijeg brata ili sestru sa poremećajem autizma, nije imalo autizam“.

Istraživači kažu da nema mesta za paniku jer je za opštu populaciju rizik od pojave autizma ispod 1%.

Autizam – perspektiva

Stručnjaci sa Univerziteta u San Dijegu i Univerziteta u Juti ističu da će ovi rezultati pomoći u daljim istraživanjima za buduće lečenje autizma.

Važno je da roditelji znaju procenat rizika za mlađe dete, ali i da je u pitanju samo procena (verovatnoća).

Roditelje koji imaju dete sa autizmom, nove informacije trebalo bi da motivišu da mlađu decu vode lekaru u oko šest meseci starosti i da provere njihovo zdravstveno stanje i pojačaju nadzor nad njima.

Ovi rezultati poslužiće lekarima da roditeljima objasne zašto imaju dvoje ili više autistične dece u porodici i da im ukažu na to da su u pitanju genetski razlozi, a ne greška roditelja u vaspitanju ili u uslovima čuvanja.
Podaci dobijeni iz ove studije mogli bi da budu uključeni u buduća genetska savetovanja roditelja i porodica koje već imaju nekog člana porodice sa autizmom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

autizamgeneske bolestilečenje autizmarano uočavanje autizmarizik od autizmaterapija za decu koja boluju od autizma
Komentari (0)
Dodaj komentar