Rušenje mitova: Evo da li uvek treba prati jabuku pre jela

Koliko puta vam se dogodilo da zbog žurbe, odsustva koncentracije ili jednostavno nemogućnosti da to učinite uzmete jabuku i pojedete je pre pranja pod mlazom vode.

Neki je čak pre jela samo obrišu o krpu ili čak komad garderobe ako su napolju.

Iako na prvi pogled deluje kako nema razloga za brigu jer jabuka izgleda tako čisto i sjajno, ovo nije tačno.

Na jabukama se nalazi talog bakterija i pesticida koji mogu izazvati (ozbiljne) zdravstvene probleme, piše portal Fini recepti.

Od  berbe do vašeg stana jabuke prolaze dug put tokom kojeg mogu da dođu u kontakt s raznim patogenima i potencijalno opasnim mikroorganizmima.

Među najopasnijima su ešerihija koli, salmonela, listerija i norovirus, koji mogu napraviti razne zdravstvene probleme od dijareje pa sve do problema s bubrezima i infekcije urinarnog trakta, prenosi Aura.ba.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jabuka
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Vera

    gospodine Viktore,sve je tačno što ste napisali samo ste jedno zaboravili…pre gustiranja i vi mora DOOOObro da se operete…mlakom vodom i šamponom….onda je ugođaj pravi….

  • Viktor Rotmiler

    Pa mislim,da je potpuno ispravno,jabuku pre nego sto pocnemo da jedemo, dobro operemo,i to toplom vodom.Uostalom,i kada zelimo da se seksamo sa devojkom,ona se prvo dobro istusira toplom vodom.pa je tek onda… pocnemo „gustirati“. Dakle,i jabuku i zenu,pre upotrebe,treba dobro oprati toplom vodom.To je savet Lekara…