Samo 1 čaša dnevno smanjuje rizik od čak 7 bolesti

Nova istraživanja o štetnom uticaju skrivene upale na našu imunološku reakciju organizma pokazala su da vitamin C u soku od narandže može da igra zaštitnu i terapeutsku ulogu kada je u pitanju naše zdravlje.

Stručnjaci smatraju da ne smete da pijete više od 150 ml voćnog soka dnevno, ali radi se o tačnoj količini koja bi trebalo da vam pomogne u suzbijanju upalnih procesa.

Tih sedam stanja uključuju artritis, lupus, bolest creva, astmu, bolesti srca, reumatoidni artritis i dijabetes tipa 1.

Profesor Filip Kalder, koautor izveštaja i profesor nutricionističke imunologije na Univerzitetu Sauthemtpon, objasnio je: „Vitamin C utiče na upalu regulišući proizvodnju citokina, a znamo da veća količina citokina može da razori izvore upale.

Vitamin C takođe pomaže u povećanju nivoa antitela, podržavajući rast T i B limfocita, vrste belih krvnih zrnaca koje pokreću i usmeravaju naš imunološki odgovor“.

Vitamin C se nalazi u raznim namirnicama kao što su agrumi, paprike, pa čak i beli krompir. Takođe, možete da uzimate i dodatke vitamina C ako mislite da ga ne unosite dovoljno hranom.

Odraslima u dobi od 19 do 64 godine potrebno 40 mg vitamina C dnevno. Ne može se skladištiti u telu, pa morate svaki dan da konzumirate hranu koja sadrži vitamin C.

Jedan od glavnih razloga zašto je sok od narandže koristan jesu flavonoidi. Reč je o skupini polifenola koji pomažu u smanjenju upale, a takođe mogu da poboljšaju zdravlje creva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolest
Komentari (0)
Dodaj komentar