Šarlah i male boginje – oprez!

Ovih dana zabrinjavajuća vest dolazi iz Velike Britanije gde je primećen veći broj prijavljenih slučajeva šarlaha i malih boginja.

Prema zvaničnim podacima, samo je u Engleskoj od septembra 2015. godine do 6. marta ove godine prijavljeno 6.157 slučajeva šarlaha, ali se očekuje dalji rast i vrhunac epidemije krajem marta i sredina aprila.

Problem sa šarlahom bio je i 2014. godine, kada je u Engleskoj bilo više od 14.000 slučajeva, što je najveći broj još od kasnih šezdesetih godina prošlog veka.

Šarlah je zarazna akutna bolest praćena visokom temperaturom, anginom, crvenim osipom i na kraju perutanjem. Bolest izaziva grupa A bakterija streptokoka. Bolest najčešće pogađa decu, dok kod odraslih i starijih osoba ova bolest može da bude opasna po život.

Pacijente sa šarlahom treba tretirati što pre antibioticima, da ne bi došlo do kompikacija. Trenutno ne postoji vakcina koja sprečava šarlah.

Zvaničnici navode da lekari i medicinsko osoblje moraju prilikom procene pacijenata biti svesni sadašnjih čestih pojava šarlaha i u slučaju pojave blagovremeno reagovati u cilju sprečavanja epidemije. Takođe, i škole i vrtići treba na sličan način da vode računa o eventualnim slučajevima šarlaha (više od jednog deteta) i brzo reaguju u sprečavanju epidemije.

Što se tiče malih boginja, zvaničnici zdravstvene zaštite tražili su proveru vakcinisanja (MMR-om) nakon zabeleženog porasta slučajeva širom Engleske (u kraćem periodu – 20 potvrđenih slučajeva). Zabeleženi su slučajevi kod mlađih osoba (od 14 do 40 godina) koje nisu bile vakcinisane.

Male boginje su veoma zarazna virusna bolest koja može biti vrlo neprijatna, a ponekad dovodi i do ozbiljnih komplikacija (problemi sa očima, oštećenje sluha, mozga, pa čak smrt). Bolest je obično blaža kod dece i ona je bolje podnose u odnosu na odrasle i starije osobe.

Slučajevi malih boginja do sada su bili na istorijskom minimumu od uspešnosti kampanje za vakcinaciju 2013. godine. Tokom 2014. zabeleženo je 103 slučaja, a 2015. samo 91 slučaj u celoj Engleskoj.

Treba naglasiti da je diskreditovana studija iz 1998. godine, u kojoj se tvrdilo da MMR vakcina izaziva autizam kod dece – dovela do poljuljanog poverenja roditelja u MMR vakcinu, a samim tim i do pojave bolesti kod većeg broja dece koje inače MMR vakcina štiti.

Zbog toga se naglašava i apeluje na vakcinaciju MMR-om, i to celokupnu, jer su nevakcinisana i delimično vakcinisana deca i dalje često podložna bolestima.

Nedavni slučajevi potvrdili su nužnost potpune vakcinacije, pa se pozivaju svi koji nisu sigurni šta su primili od vakcina da se obrate svom lekaru za savet i otklanjanje bilo kakve neizvesnosti.

Zvaničnici Velike Britanije upozoravaju sve koji imaju simptome malih boginja – bolne crvene oči, visoka temperatura i osip – da pre odlaska lekaru pozovu telefonom i objasne simptome. Na taj način pacijenti neće zaraziti i druge, kao što bi uradili direktnim odlaskom kod lekara opšte prakse i susretom sa drugim osobama.

Preporučuje se pacijentima da obavezno kontaktiraju lekara opšte prakse ukoliko su oni ili članovi porodice bili u bliskom kontaktu sa nekim ko ima boginje, a nisu preležali ovu bolest.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

male boginješarlahvakcinavakcinacija
Komentari (0)
Dodaj komentar