Šetnjom protiv bolesti bubrega

Pacijenti koji imaju probleme sa bubrezima mogu napraviti prave korake protiv smrti ili invaliditeta jednonedeljnim rutinskim šetnjama – rezultati su nove studije objavljene u internet izdanju „Kliničkog časopisa Američkog društva za nefrologiju“.

Tajvanski naučnici su ustanovili da redovne šetnje pomažu pacijentima sa bolestima bubrega da žive duže, a takođe smanjuju šanse da ovim pacijentima bude potrebna dijaliza ili transplantacija bubrega.

„Minimalna količina hodanja, jednom nedeljno oko 30 minuta, korisna je za zdravlje i bubrege. Češće i duže hodanje može da pruži još veću korist pacijentima“ – ističe u saopštenju koautor studije dr Če-Ji Čou sa Kineskog medicinskog univerziteta u Taičungu. Njegov tim je analizirao podatke oko 6.300 ljudi prosečne starosi oko 70 godina iz Tajvana sa hroničnim bolestima bubrega. Pacijenti su praćeni u proseku 1,3 godine, a oko 21% njih hodanje koristi kao najčešći oblik vežbanja.

Sve u svemu, bubrežni bolesnici koji su hodali jednom nedeljno imali su manji rizik od umiranja i 21% manje šanse za potrebnu dijalizu ili transplantaciju bubrega, u poređenju sa onima koji nisu šetali dovoljno. Pacijenti koji su šetali više puta u toku nedelje znatno su smanjili rizik od umiranja od bubrežnih bolesti.

Pacijenti koji su šetali 2 do 7 puta nedeljno (po tridesetak minuta) smanjili su potrebe za dijalizom ili transplantacijom bubrega od 19 do 44%, bez obzira na postojeće eventualne druge zdravstvene probleme.

Kao što su i druga istraživanja pokazala, osobe koje se redovno bave umerenim fizičkim aktivnostima, pored pogodnosti za rad bubrega, pomažu i poboljšanju celokupnog zdravstvenog stanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bubrežne bolestidijabetesdijalizaoperacija bubregašetnjašetnja i zdravljesrcane bolestitransplantacija bubregaumerene fizičke aktivnosti
Komentari (0)
Dodaj komentar