Sezona ambrozije: Evo kako možete ublažiti simptome alergije

Ako i za vas pomisao na drugu polovinu leta priziva u sećanje svrab očiju i nosa, šmrcanje i neprijatno grebanje u grlu, niste jedini – smatra se da je oko 10% stanovništva alergično na polenov prah ambrozije.

Reč je o biljci, poznatoj i pod nazivima partizanka, fazanuša ili pelinolisni limundžik, koja najčešće raste na zapuštenim zemljištima i livadama, oprašuje se vetrom i proizvodi veliki broj izrazito alergogenih polenskih zrnaca.

Ambrozija je vrlo invazivna vrsta korova, koji se širi 6-20 kilometara godišnje pa ne čudi da je broj osoba koje pate od alergije na ambroziju u stalnom porastu. Cveta od jula do septembra, a vrhunac cvetanja je najčešće u avgustu, kada oboleli i osećaju najteže simptome. Nije neobično da korovi uzrokuju alergijske tegobe, ali to se obično događa pri koncentraciji od 50 ili više polenskih zrnaca u kubnom metru vazduha, dok ambrozija uzrokuje alergijsku reakciju već pri koncentraciji 20-30 polenskih zrnaca po metru kubnom, prenosi centarzdravlja.hr.

Simptomi alergije na ambroziju

Alergija na ambroziju javlja se kada imunološki sistem ima “preteranu” reakciju na polen ambrozije. Drugim rečima, iako se ne radi o bakterijama, virusima ili gljivicama koji predstavljaju opasnost, organizam pogrešno identifikuje polen kao opasnost te se bori protiv nje. U telu dolazi do oslobađanja histamina, koji izaziva neprijatne simptome.

Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, a najčešće uključuju:

– crvenilo i svrab očiju

– svrab nosa i kijanje

– grebanje u grlu, kašalj ili zviždanje

– začepljenost ili curenje iz nosa.

Uz navedeno, moguć je i pritisak u području sinusa, što može uzrokovati bol u licu, a koža ispod očiju može biti otečena i plavkasta. Kod nekih osoba oslabljeno je čulo mirisa i ukusa. Alergija na ambroziju takođe može biti uzrok glavobolje, osećaja umora te se negativno odraziti na kvalitet sna.

U nekim slučajevima može doći do pojave alergijskog ekcema. Reč je o bolnom osipu koji svrbi, a manifestuje se pojavom malih kvržica i mehurića na koži. Najčešće se javlja unutar 24 do 48 sati nakon izloženosti peludu ambrozije, a obično nestaje sam od sebe tokom dve ili tri nedelje.

Kako ublažiti simptome alergije na ambroziju?

Budući da ne postoji način kojim bi se alergija izlečila, lečenje je usmereno na ublažavanje simptoma i prevenciju, odnosno pokušaje da se izloženost polena ambrozije svede na minimum.

1. Pratite vrednosti koncentracije polena u vazduhu

Pratite polensku prognozu i informirajte se o koncentraciji polena u vazduhu. Kada je ona visoka boravite u zatvorenom i klimatizovanom prostoru. Ako je moguće, izbegavajte izlaske u jutarnjim i poslepodnevnim satima tokom sunčanih i vetrovitih dana jer je tada koncentracija polena najviša. Kiša ispire pelud pa je boravak na otvorenom najbolje planirati nakon kiše. To je i najbolje vreme za otvoriti prozore i provetriti stan.

2. Sprečite prodor i širenje peludi u zatvorenim prostorima

Pripazite na to da, u vreme kad je koncentracija polena u vazduhu visoka, prozore stana i automobila držite zatvorenima kako biste sprečili ulazak polena. Nakon boravka napolju i povratka u stan, izujte cipele kod ulaza i presvucite se, a odeću koju ste nosili – posebno ako ste boravili u prirodi – stavite na pranje. Bilo bi dobro i da se odmah istuširate i operete kosu.

Oprano rublje nemojte sušiti napolju, nego u zatvorenom prostoru ili u sušilici za rublje. Može pomoći i ako iz stana uklonite tkanine na kojima bi polen moglo da se nakuplja, poput zavesa i tepiha.

3. Izbegavajte namirnice koje mogu pogoršati stanje

Alergija na ambroziju može podstaći istovremenu alergiju na polen i hranu ili uticati na pojavu preosetljivosti na određene namirnice. Iz tog razloga obratite pažnju na to osećate li peckanje ili svrab u ustima tokom i nakon konzumacije banane, kivija, dinje, lubenice, krastavaca, tikvica ili kamilice. Ako primetite pojavu simptoma, pokušajte da navedene namirnice izbegavate.

4. Promenite određene životne navike

Navika koje bi svakako trebalo da se rešite je pušenje. U dimu cigarete sadržano je više od 4 hiljada hemikalija, a mnoge od njih su alergogene i povećavaju rizik od razvoja alergijske astme, posebno kod dece. Osim na to da ne pušite, trebalo bi paziti i da se držite podalje od zadimljenih prostora i izbegavate pasivno pušenje.

Držanje kućnih ljubimaca s krznom ili perjem takođe nije preporučljivo za osobe koje pate od alergija, a ako ih već imate, nemojte im dopuštati boravak u spavaćoj sobi i delovima stana u kojima se priprema i poslužuje hrana. Pazite i na to da tkanine (deke, krevetić i sl.) koje dolaze u doticaj s ljubimcima perete što češće. Dlaku ljubimaca takođe perite i redovno četkajte.

Uopšteno se više posvetite higijeni prostora u kojem boravite – češće usisavajte i čistite klimu i redovno menjajte filtere. Ako imate okućnicu i vrt, pazite na to da trava bude pokošena, a usevi okopani.

5. Razgovarajte s lekarom o odgovarajućoj terapiji

Kako bi se ublažili simptomi alergije najčešće se propisuju antihistaminici, koji se mogu uzimati u obliku kapi, spreja ili tableta. Njihovo je delovanje preventivno pa je važno početi ih uzimati pre pojave simptoma, odnosno desetak dana pre početka cvetanja. Osim antihistaminika, primenjuju se i kortikosteroidi, ali u retkim slučajevima, kod težih kliničkih oblika bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alergijaambrozijasimptomizdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar