Simptomi i lečenje raka debelog creva – upozorenja vrhunskog stručnjaka

Koji su simptomi raka debelog creva?

Osobe koje imaju polipe ili rak debelog creva, naročito u ranoj fazi, ne moraju imati nikakve simptome. U slučaju da simptomi postoje, oni mogu biti sledeći:

  • krv u ili na stolici
  • bolovi u stomaku ili grčevi koji su učestali, a bez nekog očiglednog razloga
  • promena u ritmu pražnjenja ili u „kalibru“ stolice (stolica tanka kao olovka)
  • gubitak telesne težine bez nekog očiglednog razloga
  • anemija (malokrvnost), otkrivena uzgredno ili zbog ispitivanja uzroka malaksalosti

Ako imate neki od ovih simptoma, konsultujte se sa lekarom. Ovi simptomi ne javljaju se kod drugih stanja ili oboljenja.

Specifičnosti simptoma i znakova postojanja promene u debelom crevu u odnosu na lokalizaciju:

  • Desna polovina debelog creva
    • anemija (posledica okultnog krvarenja), tj. malokrvnost nastala usled nevidljivog krvarenja; najčešće je to vrlo mali krvni sud, ali je krvarenje dugotrajno
    • palpabilna tumorska masa u desnoj abdominalnoj polovini (tumor koji se može opipati u desnoj polovini trbuha)
    • promena habitusa pražnjenja (proliv ili zatvor, tj. opstipacija; promena uobičajenog pražnjenja debelog creva u smislu učestalosti pražnjenja – proliv je češće pražnjenje sa tečnom stolicom, a kod zatvora uopšte nemamo pražnjenja)
  • Leva polovina debelog creva
    • nadimanje ili izostanak vetrova i stolice (subokluzija i okluzija)
    • prisustvo krvi u stolici (rektoragija) ili sluzi
    • promena kvaliteta i frekvence pražnjenja
    • pojava abodminalnog bola zbog crevne okluzije (pojava abdominalnog bola usled uvrtanja creva)

Lečenje raka debelog creva

Uprkos napretku onkologije i razvoju pre i postoperativne hemio i radioterapije – hirurgija ostaje glavni način lečenja ove bolesti. Njeni primarni ciljevi su da poveća period preživljavanja, poboljša kvalitet života i smanji učestalost pojave lokalnog recidiva (ponovno pojavljivanje tumora u istoj regiji).

Pacijenti sa lokalno uznapredovalim tumorom rektuma leče se ekstenzivnim hirurškim procedurama (velikim hirurškim zahvatima), koje često uključuju resekciju (odstranjivanje) okolnih organa (pelvičnih nerava – nervi koji se nalaze u maloj karlici, kod žena vagine i materice, a kod muškaraca prostate, semenih kesica i bešike) i time utiču na njihovu funkciju.

Najveće komplikacije kolorektalnog karcinoma jesu rasejavanje bolesti, udaljene metastaze i ponovno pojavljivanje posle operacije (takozvanog lokalnog recidiva).

Pacijenti sa tumorima otkrivenim u početnom ili premalignom stadijumu (dok još nisu prisutne ćelije zloćudniog tumora) mogu mnogo uspešnije biti tretirani manje invazivnim metodama, kao što su lokalne ekscizije (lokalno hirurško isecanje tkiva) ili kolonoskopske polipektomije (isecanje tumora creva kroz instrument koji se zove kolonoskop, pod kontrolom oka), koje skraćuju boravak u bolnici i isključuju skupe procedure kao što su ponovne hirurške intervencije, hemio i radioterapija.

Hirurško lečenje raka debelog creva

Onkološki princip hirurškog lečenja karcinoma kolona (raka debelog creva) podrazumeva otklanjanje segmenta kolona sa tumorom (dela debelog creva koje u sebi sadrži tumor) zajedno sa pripadajućim krvnim sudovima, limfnim vodovima i žlezdama.

Hirurški postupci su različiti u odnosu na lokalizaciju karcinoma kolona, na primer u slučaju postojanja tumora na desnoj strani kolona, otklanja se desni segmen kolona (desna hemikolektomija, deo debelog creva koji se nalazi u desnoj strani trbušne duplje), odnosno u slučaju lokalizacije na levoj polovini, leva hemikolektomija (izvadi se polovina debelog creva koja se nalazi u levoj polovini trbušne duplje). Kada se radi o jako niskoj lokalizaciji tumora, ponekad je neophodno da se otkloni i ceo rektum sa sfinkternim mehanizmom (mišić koji se nalazi na kraju creva i koji reguliše pražnjenje debelog creva u spoljnu sredinu), što vodi do kreiranja permanentnog otvora na prednjem trbušnom zidu, tzv. stome. Ukoliko postoje tehnički uslovi, moguća je prezervacija sfinktera i očuvanje kontinuiteta digestivnog trakta (organa za varenje hrane).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

debelo crevokarcinomrakrak debelog crevatumor
Komentari (33)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Postovani prijatelji,sam se potrudio da procitam sve komentare i pisujuci tekst ali vam mogu reci da alternativna medicina je najbolji lek.Zasto to kazem,ja sam isto bio bolestan od Karcinom ali sam uspeo sam da se izlecim bez ikakve medicinske pomoci ili mediikamente.Najvaznije je verovati u Boga i odreci se od puno hrane i nece vam puno vremena trebati da izbacite sve lose stvari iz organizma.Ja sam sebi napravio svoju terapiju i uz Bozju pomoc se izlecio.

  • blasko

    Operisao sam se od kancera na debelom crevu na prvoj xiruskoj u Beogradu.Operacija je uspesno zavrsena.Medjutim,posle nekoliko meseci ne mogu da zadrzim stolicu u sebi vise od dva do tri m inuta.Meni je to veliki problem.da odem do prijatelja ili cak doma zoravlja. Svaki dan uzimam po dva do tri loperamida,znam da to nije nabolje resemje ,ali mi pomaze da mogu da fukcionisem.molim profesore za tu oblast,da me posavetuju,unapred zaxvalan

  • Jimi

    Samo plašite ljude, čuj: „Ovi simptomi ne javljaju se kod drugih stanja ili oboljenja“ i nabrajate simptome koje evo ja imam sve sa celijkalijom!

    • Anonimni

      Tocno. Na ovim stranicama je sve rak

  • Božica Maraš

    Moja mama je juče operisana od slepog creva. Pretrage su trajale punih 20 dana, tako da je došlo do pucanja slepog creva. Po doktorovoj priči, kada su je operisali, našli su mali tumor veličine jajeta, zakačen za slepo crevo koji je dodirivao tanko crevo. Morao je dr da odstrani kraj debelog creva i stavi stomu na stomak. Taj tumor je poslat na analizu i sad se čekaju rezultati. Zanima me da li postoji mogućnost da stoma bude vraćena i od čega to zavisi. Doktor je rekao da će za 20 dana to sve biti vraćeno u normalu.

  • Biljana

    Poštovanje, moje pitanje se odnosi na mog oca, koji je pre 4 godine operisao karcinom rektuma i sada ima ugrađenu stomu. Od tada redovno ide na kontrole i sve je bilo u redu, ali sada, na poslednjoj kontroli, tumor markeri CA19-9 su mu povećani na 50. Ovi drugi koje radi su u redu i svi ostali pregledi su u redu, jedino mu je doktorica opšte prakse rekla da ima malo zadebljanje slezine i zamašćenje jetre. Da li to povećanje markera mora da znači ponovnu pojavu tumora ili može da bude povećano i iz nekog drugog razloga? Molim vas da mi odgovorite. Unapred hvala.

  • Marina

    Poštovani, moje pitanje je da li je indikacija za kolonoskopiju nespecifičan bol u donjem desnom stomaku uz gubitak TM. Ukoliko su eliminisane mogućnosti drugih bolesti u tom predelu (ginekološki i urološki deo), ili se pak mora čekati pojava nekog drugog simptoma. Moje mišljenje je da kada se pojavi krv u stolici, može biti kasno. Unapred hvala.

  • Marko Petrović

    U zadnjih 10-ak dana vidio sam povremeno nakon obavljanja nužde da mi na toalet papiru ostane mali trag tamnije krvi, boja je između roze i ljubičaste. Šta mi preporučujete?

    • Mara

      Poštovani, javite se Vašem lekaru da uradite test stolice na okultno krvarenje?

    • Mara

      Nakon toga bi trebalo svakako da uradite kolonoskopiju? Možda se radi o hemoroidima, ali ipak kolonoskopija je merodavna za vizuelizaciju…

  • Stevo Katić

    Zdravo svima. Postavio bih jedno pitanje ako možete da mi odgovorite. Imam veliko nadimanje stomaka, gasove, uvek različitu stolicu i krvarenje iz anusa. Zanima me koji bi mogao biti uzrok? Hvala unapred.

    • Mara

      Javite se Vašem lekaru da započnete sa ispitivanjem i pregledima.

  • Branislava Karajović

    Dobar dan, ja bih htela da pitam, ako bilo ko od vas koji ste operisani bude voljan da mi odgovori, da li su posle operacije imali problema u smislu nekontrolisane stolice. Naime, ovo pišem u ime svoje sestre, koja je prošle godine operisala rak na debelom crevu i 8 meseci je nosila ileostomu. Posle skidanja iste ona ima problema sa nekontrolisanom stolicom, po nekoliko puta dnevno. Posle operacije je imala i hemoterapiju i zračenje, i po završetku su joj rezultati bili uredni, tj. normalni. Jedini problem su sada povremeni bolovi u želucu i nemogućnost kontrole stolice. Da li je neko od vas imao takav problem i može li se on negde i kako lečiti? Ona je radila vežbe stezanja, ali to ništa ne pomaže, pa sad mora da nosi pelenu.

  • Marko Đaković

    Da li neko zna gde može da se uradi kolonoskopija u anesteziji?

    • Miki

      U Nišu se vrši kolonskopija pod anestezijom u privatnoj ordinaciji, košta oko 15000 dinara.

  • Tijana Janković

    Poštovani,
    Mojoj mami (55 g.) su ustanovili postojanje neke heterogene mase u projekciji levog jajnika, te da to ima veze sa debelim crevom. Zakazana je kolonoskopija, trebamo uraditi ct male karlice i abdomena, kr. sliku, pluća i srce. Uradili smo tumor markere, ostali su u redu, sem CEA, koji je blago povišen pa iznosi 2,9, a ne bi smeo biti preko 2,4.
    Zanima me da li je sigurno u pitanju rak debelog creva, a ct trebamo raditi da vidimo ima li metastaza, ili postoji mogućnost da su polipi u pitanju, ili šta god dr. što nije maligno.
    Mama nije uspela da porazgovara sa doktorkom koja je na osnovu eha abdomena i tumor markera zakazala kolonoskopiju, pa je sad pod jakim stresom, jer je sve neizvesno, a ne znamo da li njena dijagnoza može biti nešto što nije kancer.
    Hvala puno, Tijana

  • Zorica Janković

    Suprug je pre mesec i po dana operisao adenokarcinom rektum meta na jetri, sve je bilo dobro i sada je dobro, išao je ove nedelje na prvu hemoterapiju. Kada ju je primio četvrti dan, dobio je zatvor koji traje dva dana, ima stomu, da li treba da se javi dr?

  • Haris Durakovic

    Tekst podržavam, ali jednu stvar ne razumijem, a to je da ovi simptomi ne mogu biti nigdje nego kod karcinoma debelog crijeva, a poznato je, koliko sam vidio ovdje po internetu, da svi ovi simptomi mogu biti povezani sa još nekim bolestima. Pozz

  • Nina -

    Urađena kolonoskopija do cekuma, u predjelu sigmoidnog kolona polip na peteljci, ostali nalaz na sluznici uredan. S obzirom na to da imam hemoroide i u zadnjih par godina imam povremeno krvarenje prilikom pražnjenja crijeva. U zadnja dva mjeseca imam nagon na pražnjenje crijeva vrlo često i stolica je tanka. Poslije urađene kolonoskopije osjećam da mi je stomak naduven i neki čudan osjećaj u stomaku, kao i tupi bol ispod desnog rebra, žuč sam davno izvadila. Dan poslije kolonoskopije me med. sestra pozvala da dođem da se uradi polipektomija, te da se dan prije očiste crijeva, meni je to bilo jako blizu pa sam odbila da se malo psihički pripremim, kao i fizički. Interesuje me da li je bolna polipektomija, s obzirom na to da se ne praktikuje anestezija.

  • Relja Popović

    Ana, i meni je krvna slika odlična, a simptomi su mi bili slični. Reklo bi se, ništa značajno. I onda odem iz penzionerske dosade u preventivni centar da uradim FOB test. A oni me odmah na kolonoskopiju. Ako imaš para (zdravlje je najvažnije), traži da ti se radi pod anestezijom i ne odužuj.

  • Ana Sabotić

    Čitajući ovo baš sam se uplašila… Nisam išla kod lekara nikako, ali ovo su moji simptomi: zatvor, bolovi u stomaku (desna strana), nekad tečni proliv, stolica nije baš normalna – nekad je tanka, a nekad normalna… Krv mi se ponekad javi… Ali ja sam mislila da su hemoroidi u pitanju i koristila sam jedno vreme neku mast za hemoroide i bilo mi je puno bolje, nije bilo ni krvi ni bola. Međutim, sad ne znam šta da mislim. Sve se ponavlja, a ja odugovlačim da odem lekaru. Neprijatna situacija baš 🙁 Moram da napomenem da sam skoro radila krvnu sliku i da je bila u najboljem redu.

  • Milica Vasić

    Ja sam operisala tumor na debelom crevu pre mesec dana. A pre operacije na debelom crevu mesec dana operisala sam slepo crevo na kome je bio tumor i otišao na debelo crevo, jetru, desni jajnik i zakačio tanko crevo. To je bio neki tumor u kapsuli koja je pukla i otišla na nabrojane organe. Nisam imala nikave tegobe da bi ukazalo nešto da odem kod lekara, a sve sam saznala posle „bezazlene“ operacije slepog creva. Bila sam potpuno normalna do tada, sa posla sam otišla kod lekara i to zato što mi je se ukočila noga, a ne zato što me je boluckao stomak, nije bio neki bol koji nije mogao da se izdrži. A stolica mi je bila sasvim normalna, nikada nisam imala problema. Tako da nisam ni znala šta nosim u sebi. Sada sam dobro, čekam odluku konzilijuma za hemoterapiju.

  • Judita Palfi

    Mog svekra danas operišu. Doktori konkretno nisu rekli o čemu se radi. Ima sve simptome koje sam pročitala u vezi sa rakom debelog creva, sem bolova. Simptomi su se pojavili pre otprilike dva meseca. Interesuje me koliko može da bude ozbiljno s obzirom na to da je relativno skoro osetio simptome?

  • Prof.dr Zoran Krivokapić

    Pacijentkinja treba da se javi kod svog hirurga.

  • Stoja Milošević

    Moja prijateljica je imala karcinom debelog crijeva koji su joj hirurški odstranili prije dvije godine, primala je i hemoterapiju 6 meseci. Godinu dana nakon toga je bila dobro, ali karcinom se povratio, sa velikim pogoršanjem.

  • Ivana Vučić

    Zanima me koja je dozvoljena referentna vrednos za CA50 u/ml? Da li je vrednost od 23.8 u/mol normalna ili već nagoveštava promenu na debelom crevu?

  • Žarko Krestić

    Ja imam nadutost na desnoj strani pored kuka, učestalo tvrdu stolicu, ponekad bolove koji se šire u svim pravcima. Prve znake sam osjetio 1997 god. Radio sam 1998. irigografiju sa duplim kontrastom, djelimičnu kolonoskopiju, rektoskopiju, rendgen, analizu stolice, krvi, ali ništa nije otkriveno. Od tada do danas osjećam blago pogoršanje. Molim za neki savjet, hvala unaprijed.

  • saŠa Trajković

    Imam povremeno oštre bolobe u stomaku, tanku stolicu, imam uticak kao da je neko crevo vezano i kao da ima neko zadebljanje na kraju koje sprečava izlazak stolice i prisutan je neki tup bol u tom delu. Molim za brz odgovor, unapred hvala.

  • Žana Tabucić

    Slažem se s ovim komentarom da bi nam svima puno bilo lakše kada bismo mogli bar mailom da kontaktiramo s doktorom.

  • Miki Maraš

    Dušice, moj tast je juče radio pregled debelog crijeva. Nije baš da je bezbolno, odnosno, moram ti reći da boli. Kod njega su pronašli veliko zakrčenje u debelom crijevu, i poslali isječke na patologiju, što najvjerovatnije ukazuje na rak debelog crijeva. Molio bih one koji su imali iskustva sa ovom bolešću da mi kažu gde i kod koga su se operisali, i kako im je tekao postoperativni oporavak.

  • Dušica Stanišić

    Mene interesuje da li boli pregled debelog creva? Mene boli sa leve srane stomak, ponekad prilikom pražnjenja, inače imam urednu stolicu. Stolica je normalne boje, bez sluzi, bez krvi. Uplašena sam.

  • Sreten Solujić

    Članak vam je odličan..

  • Radovan Radovanović

    Tekst je prilično kratak i uopšten. Mi koji smo prošli kroz ovo često imamo neka pitanja koja ili nemamo kome da uputimo, ili je put do odgovora skopčan sa odlaskom na kontrolu, uput iz doma zdravlja i gomilu proceduralnih radnji koje nas odvrate od ove ideje. Vreme, možda dragoceno, prolazi, na našu štetu, pa vrlo često bude kasno za neke stvari. Bilo bi dobro za nas pacijente kad bi svi doktori koji se bave ovim na III i IV odeljenju I hirurške klinike imali dostupan e-mail na koji bi im se pacijenti mogli obratiti za savet ili razrešenje neke zdrastvene dileme. Pacijenti bi se osećali spokojnije, a sigurno bi se smanjio pritisak pacijenata u smislu kontrolnih pregleda.