Sindrom kompjuterskog vida

U savremeno doba, višesatno gledanje u kompjuterski monitor postalo je sastavni deo radnog dana velikog broja ljudi. A "višesatno" ponekad znači osam ili više sati dnevno (kod programera, veb dizajnera i sličnih profesija). To je veliki napor za oko.
Ovakve okolnosti mogu dovesti do problema koji je nazvan "sindrom kompjuterskog vida". Ovaj problem se ne odnosi samo na oštrinu očnog vida, već i na niz očnih deformacija koje se javljaju kod kompjuterskih korisnika.
Istraživanja pokazuju da je ovaj problem veoma čest – između 50% i 90% ljudi čiji je posao da rade za kompjuterom imaju bar neke od očnih problema.
Nisu samo odrasli ugroženi, već i deca koja previše igraju kompjuterske igrice, naročito kada sobno osvetljenje i položaj kompjutera nisu odgovarajuće podešeni.
Kako se javlja poremećaj nazvan "sindrom kompjuterskog vida"?
Poput nekih drugih povreda na radu, i ovaj problem se javlja kada isti pokret stalno iznova ponavljate. Što duže nastavljate sa tom aktivnošću, problem se pogoršava.
Ako svoj posao obavljate za kompjuterom, to zahteva da su vam oči stalno fokusirane na sadržaj na monitoru i na papire koje imate na stolu. Tako stalno ponavljate isti pokret – pomerate pogled napred-nazad. Takođe, vaše oči se stalno prilagođavaju sadržaju na ekranu da bi mozak mogao da ga interpretira.
Sve je to veoma zahtevno za vaše očne mišiće. Zahtevnije od, recimo, čitanja knjige, jer kompjuterski ekran ima dodatne elemente poput kontrasta, treperenja i bleska. Veća je verovatnoća da se sindrom kompjuterskog vida pojavi ako već imate neki očni problem.
U poznijim godinama, rad za kompjuterom postaje još teži, jer očno sočivo postaje manje fleksibilno. Sposobnost fokusiranja na obližnje i udaljene objekte počinje da slabi posle četrdesete godine.
Ako imate sindrom kompjuterskog vida, moguće je da imate sledeće probleme:

  • zamagljen vid
  • vidite duplirano
  • suve, crvene oči
  • iritaciju oka
  • glavobolje
  • bol u vratu ili leđima

Šta se može učiniti da se smanje posledice ovog sindroma?
Smanjite "blesak" monitora. Ako obližnji prozor dodaje nepotrebni sjaj vašem monitoru, promenite položaj kompjutera. Prilagodite osvetljenje u prostoriji tako da kompjuterski ekran ne odskače previše. Možete staviti preko monitora i zaštitni filter.
Preuredite svoj radni sto. Stručnjaci tvrde da je najbolji položaj za monitor nešto ispod nivoa očiju, na udaljenosti od oko 50 do 70 centimetara. Tako ne morate da istežete vrat da biste čitali sa ekrana. Možete nabaviti i stalak koji ćete staviti pored kompjutera i na njemu držati potrebne pisane materijale. Tako nećete pomerati vrat gore dole i izlagati ga dodatnom naporu.
Pravite pauze na svakih 20 minuta – odmorite oči 20 sekundi. Trepćite često da biste održavali vlažnost očiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

monitoročiracunarSINROM KOMPJUTERSKOG VIDAvid
Komentari (0)
Dodaj komentar