Sindrom umorne domaćice – šta je to?

Smanjena funkcija štitne žlezde (hipotireoza) nastaje kao posledica smanjene produkcije hormona u štitnoj žlezdi usled oštećenja tkiva žlezde, ili zbog smanjene funkcije hormona iz hipofize (mala žlezda smeštena na bazi mozga koja upravlja radom većine žlezda koje luče hormone) ili hipotalamusa (deo mozga koji upravlja radom hipofize).

Kod novorođenčadi hipotireoza nastaje kao posledica poremećaja u rastu i razvoju organa, pri čemu može da dođe do toga da nedostaje štitna žlezda, ili antitela iz krvotoka majke dolaze u krvotok ploda tokom intrauterinog razvoja, usled čega se oštećuje štitna žlezdu ploda i dete se rađa sa smanjenom funkcijom žlezde.

Kod odraslih osoba smanjena funkcija štitne žlezde može nastati kao posledica operacija žlezde, pri kojoj može biti uklonjen deo žlezde ili žlezda u celini, zračenja regije vrata zbog tumora, najčešće limfnih žlezda vrata ili tumora drugih organa, ali je pri zračenju zahvaćen i vrat, ili, što se najčešće događa, zbog virusne infekcije pri kojoj virus „prevari“ organizam, pa on umesto da stvori odbrambena tela (antitela) na virus, stvori antitela na sopstvene ćelije, tj. ćelije štitne žlezde. U tim okolnostima, reč je o hroničnom tireoiditisu ili Hashimoto tireoiditisu. Bolest je češća kod žena, posebno u postmenopauznom periodu.

Simptomi hipotireoze u početku su neupadljivi i zbog toga su često bili nazivani sindromom umorne domaćice: hroničan umor, lenjost, suva koža, opadanje kose, pospanost, otoci na rukama i nogama, usporen rad creva (opstipacija), usporen rad srca.

Tokom vremena, simptomi postaju intenzivniji, tako da se može dogoditi da je pospanost izražena u tolikoj meri da osoba koja ima hipotireozu može da zaspi u svakom položaju u kome boravi duže od 10 minuta (stojećem, sedećem).

Kod žena koje su u reproduktivnom periodu dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa, a kod muškaraca do smanjenja libida i impotencije. Zbog neraspoloženja i depresivnog ponašanja, pacijenti mogu zalutati kod neuropsihijatra, ili pak kod kardiologa, zbog usporenog rada srca.

Dijagnoza bolesti postavlja se kontrolom hormona. Terpija je doživotna i podrazumeva uzimanje L-tiroksina, hormona štitne žlezde, a doza zavisi od kilograma pacijenta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gusavosthipotireozastitna zlezdatireozatiroidea
Komentari (18)
Dodaj komentar
  • Ne znam šta mi je

    Rekli su mi imam hipoteriozu, pijem eutirox od 100, januara sam imala tsh 18,36 mart-tsh 20,32, maja tsh 23,05. Da li je to opasno? Molim vas, kažite mi. Imam 38 godina, brzo se zamaram, guši me, osećam neku nervozu, ne znam šta mi je? Pomozite, molim vas. Hvala unapred.

  • Sandra

    Upravo mi je dr saopštio da imam poremećaj štitne žlezde i da uošte nije opasno. Dao mi je lekove koje prve nedelje pijem 50 mg, a sledeće 100. Nimalo mi nije svejedno, kaže da nije opasno, a prepisao mi lekove. Guši me i nije mi baš prijatno, imam osećaj kao da ću se ugušiti.

  • A. K.

    Pozdrav svima. Imam 24 godine i skoro sam saznala da imam hipotireozu. Majka sam dvoje dece. Išla sam kod doktora, pitao me je za sve simptome ovde navedene – ništa to nisam imala, samo sam primetila da mi je grlo uvećano! Tek kad sam počela da pijem terapiju, sve mi je to naišlo… U mojoj porodici nema nikog sa ovim oboljenjem, a nisam imala ni neki stres da bi to bio razlog… Jako sam to teško podnela, baš mi je teško palo zato što moram doživotno da pijem terapiju, ali polako se mirim sa tim. Inače, TSH mi je bio 126,4, doktor se bas iznenadio da pored tako uvećanog hormona ne osećam nikakve simptome…

    • J

      Poštovana, ne dozvolite da Vas uvuku u to ‘doživotno’ bolesna, prošla sam tu priču (osećala se grozno, baš kao i vi) i posle 8 godina lečenja klasičnim lekovima, prešla na homeopatsko lečenje. Jedna terapija je bila dovoljna da ozdravim. Pozdrav!

  • Slađana Vukašinović

    Pozdrav svima. Ja sam operisala štitnu žlezdu 2008. god. Imala sam dva tumora na levom režnju i toksični nodus na desnom režnju. Operacija mi je donela samo još niz dodatnih problema i mogu da kažem da sam pravi primer umorne domaćice. Toliko se loše osećam da se kajem što sam se operisala. Nema dana da kažem evo, danas mi je dobro, skakanje i nagli pad krvnog pritiska, stalno umor, anemija, oticanje itd. I posle 3 i po godine meni ne mogu da nađu dozu Eutyroxa. Počela sam sa 100, pa 125, pa 150, onda mi je smanjena doza na 125, i to je kao bilo dobro 2 godine, sve do pre nekih 2 meseca kad su hormoni T3 i T4 počeli da skaču. Sada pijem od 100. Počela sam da gubim nadu da će ikad da mi bude dobro jer ovako ne mogu da funkcionišem.

  • Stojanka Delić

    U svim ovim komentarima prepoznajem svoje umorno stanje. Meni su predložili i zakazali operaciju za kompletno uklanjanje štitne žlezde (zbog mnoštva velikih i malih nodusa). Najviše mi smeta zaboravnost, sve ovo drugo nekako podnosim, ali zaboravnost – u trenu mi nastane. Nadam se da će mi se sve to vratiti u normalu nakon operacije. Da li je neko odstranio u potpunosti žlezdu i kako se posle toga oseća? Da li su prošle tegobe?

  • Snežana Jovanović

    Moj lekar je postavio dijagnozu da imam Hašimoto sindrom, ali kao lek dao mi je samo Lorezepam. I kontrolu hormona za 6 meseci. Da li je doktor u pravu? Malo mi je nelogično da mi ništa više od terapije nije dao, a po vašim komentarima vidim da bolest nije tako jednostavna. Da, meni se uvek spava, ponekad sam umorna, mrzovoljna, ali kad me pusti to raspoloženje, mogu da budem vrlo aktivna. Trenutno su mi rezultati hormona u granicama normalnog, snimala sam hipofizu. Verovatno mi je zbog nervoze dao Lorezepam. Da li je to dovoljno?

  • Mirela Kovač

    Imam 35 godina i oboljenu štitnu žlijezdu. Pojavila mi se nakon što sam malu rodila 2005. godine. Imala sam težak porođaj i posledice posle toga. Borim se na sve načine da je izlječim. Išla sam na snimanja. Slika je pokazala da je proširena, ali da se ne širi, stoji na istoj mjeri. Navodno, ne smiju mi doktori dati nikakve tablete jer nemam 40 godina. Ja se i dalje borim. Boli me na desnoj strani vrata i nekada gubim glas. Glava me često boli, osećam nervozu, nekada mi je vruće, nekada zima, i guši me, a i uz to sve imam neki strah i nervozu i lupanje srca. Doktori su ustanovili da sam nakon porođaja dobila napad panike i stres, i štitnjaca mi proradila. Molim Vas, kad pročitate ovo, da mi date savjet kako bih mogla da lijecim štitnu žlijezdu i šta da preuzmem. Puno se zahvaljujem.

  • Sofija Preradović

    Mislim da je velika greška što lekari odmah prepisuju upotrebu veštačkih hormona. Moja prijateljica je promenom sredine i odlaskom u planine povratila normalni nivo hormona štitne žlezde. Lekari bi trebalo logično da razmišljaju, organizam prestaje da luči hormone ako ih počnemo unositi. Tako je i sa insulinom i zato smo posle osuđeni da pijemo lekove do kraja života. Nemojte odmah posezati za lekovima, naročito ne kod dece. Bolest se sporo razvija, imate vremena.

  • Iva p

    Ja imam 26 godina, prošle godine sam sasvim slučajno otkrila da imam usporen rad štisne žlezde i jedan čvorić na desnoj strani. Od tada idem na kontrole i pijem lekove. Inače, imam i policistične jajnike i neredovne menstruacije, za šta kažu lekari da ima veze sa štitnom žlezdom. Kad sam radila hormonalni status, videlo se da tog meseca nisam imala ovulaciju. Lekari me i bez mog pitanja šta bi bilo da želim bebu, stalno teše. Nije lako nositi se sa tim u ovim godinama, suviše je rano došlo, ali… IDITE STALNO NA KONTROLE I BIĆE SVE OK, mnogo sreće.

  • Malinka Grujić

    Moja ćerka sada ima 13 i po godina i ima ovaj sindrom. Njene vrednosti hormona su sasvim normalne, jedino su joj antitela visoka, 50.000. Kada smo saznali da boluje od ovoga, nisam mogla da se smirim s obzirom na to da je mala, a lekari prilično šturi na rečima da bliže pojasne problem pa sam evo ovako preko Interneta saznala o ovoj bolesti. Za 15 dana radićemo kontrolu. Doktorka koja je vodi dosad joj nije prepisala lek s obzirom na to da nije dobila prvu menstruaciju pa valjda hormoni još miruju. Čitajući prethodna iskustva moje dete nema nijedan od pomenutih siptoma, umesto hipoaktivnosti, ona je hiperaktivno dete, izrazito mršava, ne znoji se i ne opada joj kosa. Koža joj je sasvim normalne vlažnosti. Vodila sam je kod mnogih lekara čak i na Zlatiboru i svi su se složili da njoj ne trebaju lekovi. Da li neko ima ovakve siptome? Volela bih da razmenimo iskustva.

  • Milka Stojanović

    Drage moje, razbolela sam se od hipertireoze u 36. godini. Moja doktorka opšte prakse je mislila da se foliram da bih dobila bolovanje, a meni je bilo sve lošije i lošije. Sa 36 godina sam jedva hodala, sve što sam nosila u rukama, sve mi je ispadalo, srce mi je imalo 155 otkucaja u minuti, krvna slika pala za transfuziju, odjednom mokra od glave do pete i to baš mokra kao da sam izašla ispod tuša. A bole samo mišići na nogama i rukama. Strahovit tremor ruku, te takva odem u Klinički centar gde me je doktorka pregledala i zakazala kontrolu za 6 meseci. Sreća te sam poznavala lekare sa Klinike za endokrinologiju, te zahvaljujući njima ja sam danas živa. To je veoma opasna bolest, koja može zavarati čak i lekare, treba je prepoznati na vreme i svaku sumnju u nju odmah proveriti.

  • Milka Drezgić

    „Hashimoto thyreoiditis“ je posledica virusne infekcije u kojoj virus „prevari“ organizam te organizam napravi antitela na sopstvene ćelije, a ne na virus. Promene koje nastaju zbog oštećenja ćelija su trajne, kao i terapija koja je doživotna, s tim što se menja doza zavisno od kilograma koje pacijent ima. Veoma je značajno, kada su u pitanju mlađe ženske osobe koje nisu rađale da pre i tokom trudnoće budu redovne kontrole sa povećanjem doze leka do 25% u odnosu na dozu pre trudnoće, što treba ostaviti do samog porođaja.

  • Ljiljana P

    Mojoj ćerki je utvrđen hašimoto sa 10 godina, i od tada ide na redovne kontrole uz terapiju primerenu rezultatima nivoa hormona. Jedina stvar koja je mogla da ukaže na neki poremećaj jeste blago uvećanje guše. Sada ima 19 godina, uzima terapiju svakodnevno i nema nikakvih problema. Kad je utvrđena dijagnoza, pitala sam usled čega dolazi do takvog poremećaja, odgovor je bio da se ne zna i da se ne zna ni da li će i kad će taj poremećaj nestati. Kako se pojavi, tako može i da nestane. Na to ne utiču navike u ishrani, ni klima, ni stres.

  • Jovana Lukarevska

    Drage moje prijatelice, ja imam 52 godine i pre 12 godina mi je ustanovljena dijagnoza „hipteriozis“. Tsh-hormon koji izlučuje tiroidna žlezda mi je bio po tadašnjim mernim jedinica 60, a hormon koji izlučuje hipofiza 45. Odmah su mi uspostavili dijagnozu – hipoteriozis i rekli da do kraja života moram uzimati terapiju. Kad su mi to rekli, nisam mogla da se pomirim da do kraja života moram da pijem tablete, plakala sam, odupirala se, ali od supruga sam imala puno podrške. Razgovarali smo i počela sam da pijem. Posle prve kontrole, rezultati su bili odlični i pomirila sam se sa tim da moram da pijem lekove. Sad mi je kao da kažem „dobro jutro“. Ustajem i žmureći popijem Eutiroks od 125 mg. Imala sam problema i sa srcem u početku dok se organizam ne navikne na veštački hormon, prepisana mi je terapija 1/4 Bloksana – betablokator. Srce mi spoirije radi i ja imam bradikardiju. Mogu sa sigrnošću da kažem da uzrok hipoterioze je stres. Tata mi je umro tada i pose 3 meseca počeli su otoci, opadanje kose, suva koža itd. i mislila sam da su bubrezi u pitanju. Otišla sam kod lekara i sve je bilo u redu i taj doktor me je uputio na patofiziologiju. Zahvalna sam mu, jer me je poslao na pravo mesto. Zato, drage moje prijateljice, nemojte uopšte da se sekirate.

  • Milica Marković

    I ja imam problema sa štitnom žlezdom. Imam čvorić na desnoj strani, tahikardije u stanju mirovanja. Uvijek kada spavam, iz sna me trgne gušenje i lupanje srca. Jedna doktorka mi je rekla da tahikardiji i tom gušenju nije uzrok štitna žlezda, a druga da jeste. I dalje se mučim i ništa ne pijem.

  • Lola Mart

    Imam 49 godina. Ne znam da sam imala neku virusnu infekciju u zadnjih pet godina, ali sam imala velike stresove. Pre dve godine imala sam osećaj knedle u grlu jedno duže vreme. U isto vreme prestala sam da pušim pa sam višak kilograma koji sam dobila za neki kratak period i opstipaciju pripisala ostavljanju cigareta. Slučajno, lekar radilog koji je poslovno došao kod mene, a dugo se poznajemo, primetio je da sam dosta usporena i otečena u licu. Predložio je da mi odmah uradi ultrazvuk štitne žlezde sa hormonskim statusom. Odmah posle pregleda mi je rekao da se radi o Hašimotovom sindromu. Laboratorijske analize su pokazale mali nivo T4, oko 56 i visok nivo Tsh, oko 12. Sada sam na 150 mg Letroxa. Najviše mi smeta opstipacija koju sam imala i ranije, ali ne u ovoj meri. Imam bradikardiju, koju sam imala i ranije. Hladnoća mi jako smeta i hladne ruke i noge. Kad povećam dozu na 175 mg Letroxa, počinjem da se znojim. Jedna lekarka mi je rekla da je stres glavni razlog svih oboljenja štitnjače i da Hašimotov sindom ide često u sklopu nekih sistemskih oboljenja, a najverovatnije kod mene ostavljanje cigareta kao stres za psihu je bilo inicijalna kapisla za upalu štitne žlezde koja je pre dve godine bila duplo veća od normalne, da bi na zadnjem ultrazvučnom snimku bila duplo manja od normalne, gotovo da je i nema. Sada ne osećam knedlu u grlu, kilogrami su ostali, svako jutro popijem Letrox 150 i posle toga popijem kafu uz cigaretu 🙂

  • Verica Simović

    Sjajno što ste ovako nesto objavili pošto sam se sa tim problemom i sama suočila pre godinu dana, u 49. godini. Dotle sam bila bez bilo kakvih oboljenja i puna energije. Nisam znala šta je uzrok mom hroničnom umoru, otečenim nogama, opadanju kose, suvoj koži i dr. Moj lekar je to odmah prepoznao kada sam mu se obratila i dijagnoza je, nažalost, bila tačna, hipotiroida izazvana verovatno nekim virusom. Možda biste mogli i malo više da napišete o preventivi, tj. kako izbeći da dođe do hipotiroide, jer kada dođe, kao što ste i sami naveli, to je „ljubav do kraja života“ sa lekom, što opet deluje pomalo deprimirajuće, kao saznanje da ste sada pa do kraja života zavisni od tog leka.