Sprečite razvoj opake bolesti: 4 načina za smanjenje rizika od raka debelog creva

Rak debelog creva je treći najčešći rak koji se javlja u Americi, a svake se godine dijagnostikuje oko 150.000 novih slučajeva.

Promena učestalosti stolice, promena oblika stolica (prolivi, smena zatvora i proliva), tragovi krvi u stolici koji se pojavljuju neko vreme, hronični umor, gubitak telesne težine i opšta slabost su simptomi koji ukazuju na potrebu za hitnim pregledom lekara, iako bi na kontrole trebalo odlaziti redovno i pre pojave simptoma. Najvažnije je naravno sprečiti da do takvih simptoma uopšte dođe, a ishrana je i dalje jedan on najboljih načina prevencije.

Onkološki hirurg Anton Bilčik, iz bolnice Providence Saint John’s Health Center nudi najbolje savete kako izbeći dijagnozu potencijalno smrtonosnog raka.

1. Održavajte zdravu telesnu težinu

Bilčik ističe da je kontrola težine važan deo prevencije razvoja raka debelog creva te kako su gojazni pacijenti uvek u većem riziku od razvoja ove bolesti, a uzrok može biti povezan s insulinskom rezistencijom i lošom kontrolom glukoze, što može stimulisati rast ćelija raka.

Potrebno je jesti pametno i napraviti plan ishrane koja će se sastojati od više povrća, voća i celovitih žitarica. Takva ishrana povezuje se sa sniženim rizikom oboljevanja. Jedite manje crvenog (teletina, svinjetina, janjetina) i procesuiranog mesa, koji s druge strane povećavaju rizik, a za što postoje brojni dokazi.  Prema preporukama, dnevni unos vlakana trebao bi da iznosi od 25-35g, što se može postići raznolikom ishranom u kojoj je, uz celovite žitarice i  mahunarke, redovno zastupljeno voće i povrće kao i semenke i orašasti plodovi.

2. Više fizičke vežbe

Uz informaciju da je potrebno jesti zdravo, Bilčik savetuje i da je važno uključiti fizičku aktivnost u svakodnevicu kako bi se smanjio rizik od bolesti. „Vežbanje se smatra protivupalnim sredstvom a ima i pozitivan uticaj na imuno ćelije i bakterije u telu koje će pomoći da se spreči razvoj bolesti“, dodaje.

Prema stručnjacima, potrebno je oko 150 minuta umerene telesne aktivnosti tokom dana ili 75 minuta intenzivnog treninga nedeljno. Za početak hodajte ili vodite bicikl, ali nemojte odustati jer bilo koja vrsta aktivnosti može pomoći.

3. Preventivni pregledi

Mnoge vrste raka izlečive su ako se otkriju na vreme, stoga su redovni pregledi obavezni, a možete ih obaviti i sami kod kuće. Direktan rezultat je otkrivanje bolesti kod većeg broja ljudi u ranoj fazi premalignih lezija, kada je izlečiva i kada se može spasiti više života. Kolonoskopija je jedan od pregleda koji se ne sme izbegavati, a njime se mogu otkriti i polipi koji se tada lako uklone. Kolonoskopija se savetuje svima koji imaju 45 godina i više.

4. Prestanite da konzumirate cigarete i pijete alkohol

Stručnjaci iz Američkog instituta za rak navode da su duvanski dim i alkohol navike koje su povezane s razvojem raka debelog creva. Hronična prekomerna konzumacija alkohola stvara propusnost sluzokože creva i dokazan je rizični faktor. Prigodna konzumacija alkohola odnosi se na jednu čašicu, čašu ili kriglu, zavisno od vrste alkohola, i to ne svakodnevno!

„Duvanski se proizvodi povezuju s čak nekoliko vrsta raka, od kojih je najočitiji rak pluća. Ali, tu su i tumor na mozgu, rak grla, rak jednjaka, bubrega, bešike i drugi, a što je najvažnije je da ovi proizvodi uzrokuju 30 posto svih smrti od raka s tim da je upravo rak pluća najveći uzročnik smrtnosti kod žena i muškaraca pluća“, izjavio je i onkolog dr. Džefri Vajnštajn.

Cigarete su jednako opasne, a stručnjaci tvrde kako dugotrajno pušenje cigareta je povezano s razvojem raznih vrsti raka pa i raka debelog creva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rak debelog creva
Komentari (0)
Dodaj komentar