Sramota u krevetu je najmanja briga – problem s EREKCIJOM može ukazati na ozbiljne srčane bolesti

Više od polovine muškaraca starijih od četrdeset godina doživljava erektilnu disfunkciju. Lekari upozoravaju da to ne treba potcenjivati, jer pregled može da vam spasi život.

Čovek ne može da kontroliše nivo i trajanje erekcije.

„Erekcija počinje u mozgu, odakle se kreće duž kičmene moždine do lumbosakralnog dela, prebacuje se na nerve koji vode do genitalnog organa i ćelija u njemu. Pored psihe, hormoni, nervi i arterije takođe učestvuju u erekciji“, objasnio je specijalista kardiologije i interne medicine Marko Gričar.

Koji su najčešći uzroci?

‘’U 70 odsto slučajeva za poremećaj su krive bolesti (57 odsto) i lekovi (12 odsto). Psihološki udeo je 10%, a ima i slučajeva gde je uzrok nepoznat. Reč je o poremećaju koji je usko povezan sa oboljenjima kardiovaskularnog sistema u kombinaciji sa krvnim pritiskom, dijabetesom i drugim oboljenjima“, kaže Gričar.

Važno je da muškarci ozbiljno shvate erektilnu disfunkciju i na vreme potraže stručnu pomoć, dodao je Gričar.

„Uočavamo da u sve više slučajeva, bez intervencije i lečenja, kvalitetna erekcija nije moguća, iako je pacijent i dalje želi. Danas između 60 i 70 odsto muškaraca koji imaju visok krvni pritisak doživi erektilnu disfunkciju. Zato je važno da o tome razgovaramo otvorenije i da lekari pitaju svoje pacijente o tome“, objašnjava Gričar.

Istovremeno, lekar poziva žene da budu pune razumevanja prema partneru, da ga podstaknu da poseti lekara kada se erektilna disfunkcija ponovi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolesterekcijaproblemzdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar