Šta je postignuto za 40 godina borbe protiv raka?

U poslednjih 40 godina pređen je dug put u borbi protiv raka ako se ima u vidu napredak na nivou istraživanja, mada je još uvek mnogo toga pred nama.
Američko udruženje za istraživanje raka, osnovano 1971. godine, upozorava da će se napredak u istraživanju raka u Sjedinjenim Državama suočiti sa poteškoćama zbog problema sa finansiranjem istraživanja.
Napredak u lečenju raka
Ovo udruženje je u izveštaju napisalo šta su istraživači postigli u borbi protiv raka u poslednjih 40 godina. Navešćemo ključne oblasti.
Otkriveno je više od 290 gena povezanih za rakom i njegovim rastom, kao i da nesposobnost tela da popravi oštećene ćelije najčešće dovodi do rasta tumora. Tumori mogu da imaju širok spektar genetskih modifikacija, što često može da od efikasnog lečenja raka stvori frustrijajuću pokretnu metu.
Rano otkrivanje putem rutinskih kontrola pomaže u povećanju stope preživljavanja za mnoge vrste raka. Obavljanje redovnih kontrola povećalo je stopu preživljavanja na preko 90% za rak grlića materice, rak dojke i rak prostate, kada su bolesti rano otkrivene.
Poboljšanje i napredak hemoterapije povećali su stopu preživljavanja drugih vrsta raka, uključujući limfom i rak testisa.
Napredak u genetici doveo je do proizvodnje nove klase lekova protiv raka. Neki od lekova napadaju receptore tumora, dok drugi napadaju gene tumora kako bi zaustavili njegov rast. Time je omogućen razvoj više od 30 lekova koji prouzrokuju uklanjanje tumora, a da pri tom čuvaju okolne zdrave ćelije.
Genetsko ispitivanje dalo je lekarima i pacijentima više alata za razumevanje rizika od raka. BRCA1 i BRCA2 predstavljaju dva gena za koje se sada zna da kod žena u velikoj meri povećavaju rizik od raka dojke i raka jajnika. Ovi geni su takođe povezani sa rakom dojke i agresivnim oblikom raka prostate kod muškaraca.
Borba za sredstva
Istraživači su upozorili da će se napredak u dijagnostici i lečenju raka suočiti sa poteškoćama ako se nastavi smanjivanje budžeta.
"Kod nekih oblika raka postoji mogućnost da se uvidi nijansa bolesti kod svakog pacijenta, pa da se shodno tome i odredi lečenje", kaže Vilijam Daltona, direktor Mofit kancer centra u Tampi na Floridi, i dodaje da sada nije trenutak da se izgubi zamah u napretku.
Bela kuća je zatražila od Kongresa da Nacionalni institut za rak poveća budžet za 12% u narednoj godini, uz tvrdnju da će povećanje ovih troškova imati blagotvorne efekte na ekonomiju. Kongres treba da donese odluku glasanjem krajem godine.
Novi izazovi
Oko 570 hiljada Amerikanaca umire od različitih oblika raka svake godine. Mnogo toga se može sprečiti, naročito rak pluća, koji je pretežno prouzrokovan pušenjem. Sa druge strane, očekuje se da će se broj obolelih od raka drastično povećati u naredne tri decenije.
Elizabet Blekburn, doktor nauka i dobitnik Nobelove nagrade za 2009. godinu, smatra da treba nastaviti sa istraživanjima u borbi protiv raka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hemoterapijakarcinompreventivapušenje i rakrakrak dojke
Komentari (0)
Dodaj komentar